Gamle juletræer giver varme til 3000 husstande

De 1 million juletræer, der efter juledagene ryger ud af stuerne, indeholder nok energi til at opvarme en mindre by i et helt år.

Når juletræet er falmet, glansen er gået af, og nålene drysser, er der stadig masser af energi gemt i træet under al pynten.

Faktisk er energiindholdet i juletræerne i de danske hjem så stort, at de kan opvarme flere end 3.000 husstande i et år, hvilket svarer til antallet af husstande i Hvide Sande, viser beregninger fra Dansk Fjernvarme.

Ifølge foreningen Danske Juletræer sælges der cirka 1 million juletræer til danske hjem. Et typisk og gennemsnitligt juletræ er 175 cm høj og vejer 13 kg. Det indeholder omkring 120 MJ energi.

Hvis alle juletræerne blev brugt som flis i fjernvarmeværker, ville de tilsammen give 33.333 MWh. Det svarer til den årlige produktion varme på et mindre fjernvarmeværk – som Hvide Sande. På trods af at de ellers består af en hel del nåle og små tynde grene.

– Der er virkelig god energi i de gamle juletræer så det giver rigtig meget mening at aflevere sit juletræ et sted, hvor det kan omsættes til varme, siger økonomisk konsulent i Dansk Fjernvarme Anders Jespersen.

Det er begrænset, hvor mange juletræer, der genanvendes som grøn ressource. I nogle kommuner kan man aflevere sit træ på genbrugsstationen, hvor det så vil gøre nytte på affaldsforbrændingen som fjernvarme. Andre steder kan man aflevere sit juletræ og få en pose flis til gengæld, ligesom enkelte fjernvarmeværker tidligere har åbnet for, at folk kan aflevere juletræet til flisning hos dem. Og endelig er der træer, der bare ryger tilbage i naturen.

Der er 124 fjernvarmeselskaber, der helt eller delvist bruger flis som brændsel.

Et såkaldt standardhus på 130 kvadratmeter har et varmeforbrug på 18,1 MWh om året. Så omregnet svarer det til at 1.800 standardhuse kan varmes op et helt år – udelukkende med juletræer.