Husk passet hvis du skal til Sverige

af

Har du ikke noget kørekort? - så skal du huske pas, hvis du skal en tur til Sverige. Foto: Rolf Larsen.
Har du ikke noget kørekort? – så skal du huske pas, hvis du skal en tur til Sverige. Foto: Rolf Larsen.

Siden 1952 – i 64 år – har danskerne ikke behøvet at bekymre sig om, at have pas med, hvis de skulle en tur til broderlandet Sverige – men fra i morgen er det slut.

Sverige har nemlig indført krav om id-kontrol på kortere ture til Sverige, det vil i praksis sige samtlige muligheder for at komme ‘hensidan’ fra Østdanmark, hvad enten det er med færge, bus, tog eller f.eks. i bil via Øresundsbroen.

I Danmark har vi ikke noget nationalt id-kort, det nærmeste vi kommer er vores Sundhedskort, men det dur ikke som legitimation, hvis man f.eks. vil et smut til Helsingborg for at shoppe. Svenskerne stiller krav om nationalt udsted legitimation med billede og af den slags har vi to: kørekort og pas. Man kan altså benytte sit kørekort som ID-kort på turen til Sverige, men har man ikke et sådan, er det nødvendigt at fremvise pas – har man heller ikke sådan et, så får man ikke lov til at rejse ind i Sverige.

Dermed er den aftale, som de nordiske lande indgik i 1952 og som blev beseglet med “Den nordiske pasunion” to år senere og som sikrer at statsborgere i de nordiske lande frit kan rejse over grænserne i Norden uden at medbringe pas, vel nærmest sat ud af kraft. I 1958 vedtog vedtog Danmark, Sverige, Norge og Finland oven i at ophæve paskontrollen ved de fællesnordiske grænser. Den er så igen indført, kan man sige – også selvom det blot er en midlertidig foranstaltning.

Gælder også hvis du skal til Bornholm
Selvom man ikke havde tænkt sig, at tage ophold i det svenske, men i stedet satser på en tur til solskinsøen Bornholm, gælder ID-kravet stadig, hvis turen altså går gennem Sverige. Og det gør den for rigtig mange, som rejser til Bornholm med tog eller bus.

Så selvom rejsen altså går fra en dansk by til en anden, så skal man medbringe pas eller kørekort.

[otw_shortcode_info_box border_type=”bordered” border_style=”bordered”]Retningslinjer for ID
Billed-ID dokumentet skal være officielt udfærdiget med henblik på at fastslå indehaverens identitet og skal være forsynet med følgende oplysninger:

– indehaverens fotografi – oplysning om indehaverens fuldstændige navn – personnummer eller fødselsdato – serienummer – indehaverens underskrift – oplysning om billed-ID’ets gyldighedstid – oplysning om den udstedende myndighed

Eksempelvis vil alle pas, kørekort fra EU- og EØS-lande (Norge, Schweiz, Island og Lichtenstein) samt billed-ID, som indeholder ovenstående oplysninger, være acceptable.
Kilde: DSB[/otw_shortcode_info_box]