Udsædvanlig stigning i boligpriserne i 2015

,

af

Boligpriserne røg i vejret i 2015, viser årsopgørelsen fra Boligsidens Markedsindeks. En stabil december måned rundede et hæsblæsende år af på boligmarkedet, som nu har fundet tilbage til et mere normalt niveau.

2015 blev et år med markante stigninger i salgspriserne for både huse og ejerlejligheder. Salgsprisen på en villa steg med 7,8 procent fra december 2014 til december 2015 og lå på landsplan på 12.340 kroner pr. kvadratmeter. Ejerlejlighederne er steget endnu mere i pris og lå i december 2015 på 25.071 kroner pr. kvadratmeter, hvilket er hele 13,7 procent over prisniveauet i december 2014.

Disse årsændringer ligger langt over normalen for de foregående tre år, hvor villapriserne maksimalt er steget med knap 3 procent på et år, mens salgsprisen for en ejerlejlighed maksimalt er steget godt 9 procent.

– Vi så en helt vild udvikling i salgspriserne i første halvår af 2015, men der kom et klart vendepunkt i sommermånederne, og markedet stabiliserede sig i andet halvår. Der kom blandt andet ro på lejlighedspriserne, der kun er steget svagt siden, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Boligmarkedet skiftede gear midt i året
En af de faktorer, der gjorde 2015 til noget særligt, var netop det skifte, der skete halvvejs i året. Prisstigningerne bremsede op, og antallet af bolighandler fandt også et mere normalt leje.

– Da renten på et fastforrentet lån kom ned i to procent i foråret, satte det gang i en lavine af bolighandler, og boligpriserne steg, blandt andet fordi køberne nu havde råd til at købe for større beløb, siger Birgit Daetz og fortsætter:

– Andet halvår af 2015 blev på mange måder mere almindeligt end foråret, og hvis ikke efteråret havde lagt en dæmper på udviklingen, var prisudviklingen blevet ekstrem.

Stabile priser og større nedslag i december
Boligmarkedet rundede 2015 af med en december, hvor salgspriserne for både villaer og ejerlejligheder holdt sig helt i ro. Til gengæld steg nedslagene markant fra november til december med 7,7 procent for villaer på landsplan og 6,1 procent for ejerlejligheder. Villakøberne fik i gennemsnit 566 kroner i nedslag pr. kvadratmeter, mens lejlighedskøberne fik 550 kroner pr. kvadratmeter.

Største stigning var i Region Hovedstaden, hvor huskøberne fik 14,7 procent større nedslag end i måneden før. Her endte nedslaget på 820 kroner pr. kvadratmeter i december 2015.

Forventer forsigtig fremgang i 2016
Afdæmpningen i prisstigningerne i andet halvår får betydning for prognoserne for boligmarkedet i 2016.

– Netop fordi boligmarkedet kom i balance i andet halvår af 2015, er der grund til at tro, at disse takter fortsætter ind i 2016. Jeg forventer en jævn men mere afdæmpet fremgang i både salgspriser og antallet af bolighandler, men det bliver interessant at se, om en eventuel udvikling i renten kommer til at ændre prognoserne, som det skete sidste år, siger Birgit Daetz, og fortsætter:

– Det går stadig godt på boligmarkedet, men vi er tilbage på et mere normalt niveau.