Ny knivlov gør almindelige danskere til kriminelle

af

Den nye knivlov gør helt almindelige danskere kriminelle. Også selvom det muligvis ikke er justitsminister Søren Pinds hensigt med den nye knivlov.

“Det er en klar lempelse i forhold til de mange uhensigtsmæssigheder, som almindelige mennesker har oplevet”, sådan sagde justitsminister Søren Pind (V), da regeringen og partierne i blå blok før jul præsenterede en politisk aftale på knivområdet.

Men det lovforslag, som regeringen nu har sendt i høring, er formuleret sådan, at ganske almindelige mennesker, der f.eks. vil skrælle et æble med en ikke-låsbar foldekniv på under 7 cm, skal dømmes og i fængsel for deres kriminelle handling.

Det er DRs Orientering, som onsdag bringer den historie. Programmet har talt med formanden for dommerforeningen Mikael Sjöberg, som påpeger at selv de helt små knive, som i dag er lovlige at have på sig – eller i bilen – fremover bliver ulovlige.

Dommerforeningen foreslår derfor, en anden formulering, som begrænser nykriminalisering af besiddelse af lommeknive til tilfælde, hvor der er en nærliggende risiko for, at der kan opstå tilspidsede situationer af potentiel voldelig karakter – herunder i nattelivet.

Til DRs Orientering siger Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Kofod Poulse, at man med lovforslaget ønsket at undgå knive i nattelivet. Men at man i aftalepartierne nok har en fælles interesse i at få undersøgt konsekvenserne af lovforslaget.

Dokumentation: Hele Dommerforeningens høringssvar