Jón Axel Fransson ny solist i Den Kongelige Ballet

af

24-årige Jón Axel Fransson er blevet udnævnt til solist. PRfoto: Den Kgl. Ballet.
24-årige Jón Axel Fransson er blevet udnævnt til solist. PRfoto: Den Kgl. Ballet.
Balletmester Nikolaj Hübbe udnævnte i aftes den 24-årige korpsdanser Jón Axel Fransson, til solist.

Udnævnelsen fandt sted i Musikhuset Aarhus, hvor Jón og resten kompagniet dansede Sylfiden & Tema og variationer. Solist er den højeste titel en balletdanser kan nå, inden han eller hun evt. bliver solodanser. Jón Axel Fransson vandt i sommer en Reumert for sin rolle som Von Rothbart i Svanesøen.

– Jón Axel Fransson er et lysende talent, som de senere år har varetaget masser af solistiske partier i kompagniet, fortæller Nikolaj Hübbe om begrundelsen for udnævnelsen og fortsætter:

– Han besidder en stærk teknik og en skøn udstråling. Han er en videbegærlig og kunstnerisk sjæl, med en glubende appetit på alt, hvad han får i hænderne af dans -både i det klassiske repertoire og i det moderne. En ung mand, der er spændende at opleve i Den Kongelige Ballet lige nu.

Islandske Jón Axel Fransson er Uddannet ved Det Kongelige Teaters Balletskole. Han blev i 2007 aspirant og i 2010 ansat som korpsdanser ved Den Kongelige Ballet.

Han har blandt andet danset Von Rothbart i Svanesøen, soloherre i Tema og variationer, prinsen i Tornerose, Sukkerfeens kavaler i Nøddeknækkeren, soloherre i Etude, Gurn i Sylfiden, soloherre i Agon, Gaston Rieux i Kameliadamen, Gert i Kermessen i Brügge. Han har fået koreograferet roller til sig af bl.a. Yuri Possokhov og Alessandro Sousa Pereira.

Kompagniets Jyllands-turné startede i går i Aarhus.