Protester over hele landet mod forringelse af strandbeskyttelsen

af

Rundt i hele landet ved de danske kyster havde Danmarks Naturfredningsforening arrangeret fakkeloptog og bål i protest mod regeringens udvanding af strandbeskyttelsen. Her er det på Strandmøllevej i Holbæk. Foto: Rolf Larsen.
Rundt i hele landet ved de danske kyster havde Danmarks Naturfredningsforening arrangeret fakkeloptog og bål i protest mod regeringens udvanding af strandbeskyttelsen. Her er det på Strandmøllevej i Holbæk. Foto: Rolf Larsen.
I protest mod regeringens planer om at forringe strandbeskyttelsen, havde Danmarks Naturfredningsforenign arrangeret fakkeloptog og bål 200 steder ved de danske kyster.

Protesterne fandt sted klokken 17 over hele landet og er den direkte afledning af, at regeringen har besluttet at fjerne strandbeskyttelsen i og omkring byerne og udvande strandbeskyttelsen udenfor byerne.

Regeringen har godkendt ti bygge- og anlægsprojekter ved de danske kyster. Med de ti projekter åbnes der op for byggeri inden for den 300 meter brede strandbeskyttelseslinje, der egentlig skulle beskytte kysterne mod byggeri.

Godt nok kaldes det et forsøg, men regeringen slår selv på, at der kommer flere projekter. Regeringen siger også, at det ikke vil betyde noget for natur og miljø på trods af, at flere projekter indebærer lempelser af strandbeskyttelsen. Det kan komme til at gå hårdt ud over kystnaturen flere steder i landet, siger præsident i Danmarks Naturfredningsforening Ella Maria Bisschop-Larsen.

Da folketinget ved sidste årsskifte vedtog forsøgsordningen, lød det, at projekterne skulle udvælges efter i hvor høj grad, de ville fremme oplevelsen af naturen.

Blandt de vedtagne projekter er der meget få, der kan siges at bakke op om naturoplevelsen. Langt de fleste projekter handler om blandt andet hoteller og ferielejligheder i vandkanten.

Således skal der opføres en feriepark i Søndervig med 500 feriehuse med tilhørende faciliteter. På Nordals kommer et ferieresort med af 2 hoteller, op til 400 ferieboliger, 2 campingpladser, vandoplevelser, marina med 100 bådpladser, butikker og restauranter.