Dansk nødhjælpsorganisation: Anerkendelse af folkedrab giver håb om retfærdighed

af

Generalsekretær Kim Hartzner uddeler nødhjælp til fordrevne kristne og yezidier i Nordirak. "Anerkendelse af at IS begår folkedrab er helt afgørende for at skaffe retfærdighed for de mange tusinder ofre", mener Kim Hartzner. Foto: Mission Øst.
Generalsekretær Kim Hartzner uddeler nødhjælp til fordrevne kristne og yezidier i Nordirak. “Anerkendelse af at IS begår folkedrab er helt afgørende for at skaffe retfærdighed for de mange tusinder ofre”, mener Kim Hartzner. Foto: Mission Øst.
EU kalder Islamisk Stats overgreb for “folkedrab” og det er vigtigt for retfærdighedsfølelsen mener generalsekretær hos nødhjælpsorganisationen Mission Øst Kim Hartzner.

Når fordrevne familier i Irak modtager nødhjælp, mærker de, at der stadig er en lille smule retfærdighed til midt i alle uhyrligheder.

Når de hører, at FN – og nu senest EU – endelig kalder overgrebene fra Islamisk Stat ved deres rette navn, tændes et håb om, at de en dag vil få oprejsning for terrororganisationens henrettelser, voldtægter og kidnapninger.

– Dette er helt afgørende for at skaffe retfærdighed for de mange tusinder ofre og for at afskrække krigere fra at begå lignende uhyrligheder i fremtiden, siger Kim Hartzner, generalsekretær for den danske hjælpeorganisation Mission Øst.

Mission Øst har det seneste halvandet år hjulpet flere end 50.000 af de overlevende fra Islamisk Stats grusomheder i nærområdet, tæt ved fronten.

Oprejsning til undertrykte
FN kaldte allerede i marts 2015 Islamisk Stats overgreb for ”krigsforbrydelser”, ”forbrydelse mod menneskeheden” og ”folkemord”, og den 4. februar 2016 følger EU trop med en resolution om ”de systematiske massemyrderier” af religiøse mindretal, begået af Islamisk Stat. Resolutionen udpensler Islamisk Stats forbrydelser mod kristne, mandæere, yezidier, sabæere, shabak, kaka’i, shia- og sunnimuslimer og kalder, ligesom FN, gentagne gange overgrebene for ”krigsforbrydelser”, ”forbrydelse mod menneskeheden” og ”folkemord”.

– Det er vigtigt, at verdenssamfundet med FN i spidsen anerkender disse forbrydelser som folkemord og tager konsekvensen i form af et retsligt efterspil, der giver oprejsning til de undertrykte og fordrevne minoriteter, siger Kim Hartzner fra Mission Øst.

Ufattelige uhyrligheder
Mission Øst har siden sommeren 2014 uddelt nødhjælp til flere end 50.000 overlevende fra Islamisk Stats grusomheder og fortsætter hjælpen til fordrevne irakere. Hjælpen består af penge til mad og medicin, presenninger og træ til at dække sig ind med, tøj, tæpper og varmeapparater til at holde varmen med og hygiejneartikler til at holde sygdomme fra døren med.

Kim Hartzner har selv været med ved uddeling af nødhjælp til tusindvis af overlevende yezidier på Sinjar-bjerget i det nordlige Irak og hørt dem fortælle om deres grusomme oplevelser.

– Mange har set deres mænd og sønner blive henrettet og deres døtre blive bortført som sex-slaver. Det er helt surrealistisk og ikke til at rumme, siger Kim Hartzner.

Forbereder genopbygning
Derfor er fysisk hjælp er ikke nok. Mission Øst driver tre såkaldte ”børnevenlige områder”, hvor børn kan lege, tegne og deltage i sportsaktiviteter for at bearbejde de grusomme minder. Her lærer de også at læse, skrive og regne, så de kan fortsætte i skolen efter krigen. Mission Øst driver også tre kvindecentre, hvor kvinder kan tale ud om deres traumer og få redskaber til at opbygge en normal tilværelse igen.

Mission Øst vil også hjælpe dem, der har mulighed for at vende tilbage til deres hjem. Med erfaring fra genhusning efter naturkatastrofer i Nepal, Afghanistan og Nordkorea står Mission Øst klar til at hjælpe med reparation og genopbygning af huse til de hjemvendte i Irak.

– Retfærdighed giver håb og mening i tilværelsen. Når ofrene modtager nødhjælp, psykosocial støtte og hjælp til genopbygning, mærker de, at der stadig er retfærdighed i verden. Denne følelses styrkes ved, at verdenssamfundet og EU nu tør se Islamisk Stats uhyrligheder i øjnene og kalde dem ved deres rette navn, siger Kim Hartzner.