Forbrugerombudsmanden advarer: Pas på abonnementsfælder på nettet

,

af

Forbrugerombudsmanden modtager et stigende antal klager fra forbrugere, der er blevet lovet en iPhone eller har deltaget i konkurrencer med mulighed for at vinde en iPhone. Vær ekstra kritisk, før du takker ja til sådanne tilbud, og især hvis du skal give dine betalingsoplysninger, lyder advarslen fra Forbrugerombudsmanden.

Forbrugerombudsmanden opfordrer forbrugerne til at være ekstra kritiske over for løfter på nettet eller de sociale medier om en iPhone, en computer eller et gavekort for blot fem kroner eller en chance for at vinde dem i en konkurrence.

Det er ofte en betingelse for at deltage i konkurrencen eller modtage gaven, at forbrugeren indgår en abonnementsaftale. Det kan fx stå helt nederst på hjemmesiden eller gennem et link til nogle betingelser, som man skal acceptere.

Derfor skal man være ekstra på vagt, hvis man skal give sine kreditkortoplysninger for at kunne deltage i en konkurrence eller modtage en gave.

De forbrugere, som har klaget til Forbrugerombudsmanden, har ikke fået den lovede iPhone – men er derimod blevet flere hundrede kroner fattigere, inden de opdager, at deres kontooplysninger ikke kun blev brugt til at trække de fem kroner.

Forbrugerombudsmanden modtager et stigende antal klager fra forbrugere, der har fået et tilbud om, at de f.eks. kan få en iPhone ved at deltage i en test, eller de kan deltage i en konkurrence om at vinde en iPhone og under alle omstændigheder modtager en MP3 afspiller mod betaling af blot fem kroner, og de kan vinde møbler for 20.000 kr. og under alle omstændigheder modtager et gavekort på 200 kr. mod betaling af blot fem kroner.

Klagerne oplyser, at de ved at takke ja til tilbuddet – uden at de har været klar over det – er blevet tilmeldt et abonnement til en datingside, en onlinekalender, online opbevaringsplads, musiktjenester mv. Forbrugere opdager først dette, når der er blevet trukket på deres konto, måske i flere måneder.

Forbrugerombudsmanden behandler nu klagerne, herunder for at vurdere i hvilket omfang selskabet har vildledt forbrugerne.

– Abonnementsfælder på nettet er et stort problem, som vi løbende har fokus på. Fælderne kan have store konsekvenser for forbrugerne, fordi der bliver trukket penge på deres konto, uden at de er klar over det, siger forbrugerombudsmand, Christina Toftegaard Nielsen og fortsætter:

– Generelt har vi forbrugere tillid til de tilbud, som vi får på nettet. Det er positivt. Men hvis noget lyder for godt til at være sandt, så er der grund til at være skeptisk, for så er det som regel ikke sandt.