Arbejdsløshed giver grobund for iværksættervirksomheder

af

25 pct. af de selvstændige starter op, fordi de simpelthen har brug for et job.

Der er mange gode grunde til at starte en virksomhed: Fleksible arbejdstider, spændende opgaver og lysten til få fod under eget bord. Den mest almindelige grund til at blive selvstændig er dog noget mere banal, nemlig behovet for at få et job. Det viser en helt ny undersøgelse foretaget af Deloitte.

– Der er naturligvis ikke nogen rigtig og forkert grund til at starte sin egen virksomhed. Alligevel er det overraskende, at så mange virksomheder starter, fordi ejeren simpelthen mangler et job. Det vidner om, at der trods gode tider stadig er folk i Danmark, der har svært ved at få et arbejde, siger partner i Deloitte Sten Peters, der er specialiseret i mindre og mellemstore virksomheder.

I alt 16 pct. af de selvstændige startede som virksomhedsejere, fordi de var arbejdsløse og havde brug for et job, mens 9 pct. var nyuddannede og skulle ind på arbejdsmarkedet.

– At blive selvstændig er en mulighed, som mange nyuddannede gør brug af for at komme ind på arbejdsmarkedet. Som studerende har man ofte lave faste udgifter og en fleksibel økonomi. Dermed er der god plads til at prøve iværksætterdrømmene af. Og så er det altså sjovere at være virksomhedsejer end at være arbejdsløs, siger Sten Peters.

Ud over behovet for at få et job er især spændende arbejdsgaver årsagen til at springe ud som selvstændig, viser undersøgelsen.

– Hele 19 pct. af de selvstændige valgte at starte virksomhed på grund af mere spændende arbejdsopgaver. 13 pct. fik bedre arbejdsvilkår, mens 9 pct. var træt af deres gamle job. Derimod siger kun 2 pct., at de startede virksomhed for at få højere løn. Det er overraskende lavt, siger Sten Peters.

Dermed ser det også ud til, at det er lysten, der driver værket for Danmarks selvstændige, mener Sten Peters.

– For nylig viste en Deloitte-undersøgelse, at ejerne af enkeltmandsvirksomheder er mest tilfredse med deres arbejde. Samtidig er de selvstændige også dem, der forventer at forblive længst tid i deres job. Mange har altså fundet deres helt rette hylde som virksomhedsejer.

Af grunde til ikke at blive selvstændig nævner danskerne især familieliv, savnet af gode kolleger samt frygten for administrativt besvær.