Se listen: Så længe venter patienter på diagnose

af

Arkivfoto: DarkoStojanovic / Pixabay
Arkivfoto: DarkoStojanovic / Pixabay
Fire ud af ti patienter venter mod lovens hensigt mere end 30 dage på en diagnose, mens tre ud af ti ikke får en videre plan for udredning inden for 30 dage, som de er berettiget til, skriver Søndagsavisen.

Det viser en evalueringsrapport fra Danske Regioner og Sundhedsministeriet, som er en monitorering af perioden, fra udredningsretten blev indført i 2014 til første kvartal af 2015.

Patienter skal ifølge lovgivningen have en diagnose inden for 30 dage, og det er under al kritik, at det ikke sker i så vidt et omfang, mener sundhedsministeren.

– Det er meget skuffende. Det er slet ikke godt nok, at regionerne ikke i tilstrækkeligt omfang sikrer, at patienterne får hurtige og effektive udredningsforløb, siger Sophie Løhde (V) til Søndagsavisen.

Derfor er der også sat flere penge af til udredning på finansloven.

Patienter, der skal udredes for sklerose og epilepsi, er særligt hårdt ramt, da kun en ud af ti bliver udredt på en måned, mens også allergikere og personer med tarmsygdomme i over halvdelen af tilfældene ikke får en rettidig diagnose.

For næsten halvdelen af hjertepatienterne er billedet det samme, og det ærgrer regionsformand Bent Hansen.

– Der er ingen tvivl om, at tallet på 60 procent, der bliver udredt til tiden, er for lavt. Det skal hæves – det er ikke godt nok, siger formand Bent Hansen, og understreger dog, at garantien burde have været mere gennemtænkt, før den blev vedtaget på Christiansborg.

[otw_shortcode_info_box border_type=”bordered” border_color_class=”otw-black-border” border_style=”bordered” shadow=”shadow-down-right”]Så mange får ikke diagnose inden for 30 dage
Sygdomme i nervesystemet som epilepsi og sklerose 90 %
Allergi og astma 69 %
Tarmsygdomme 59 %
Smertelidelser 55 %
Ældre, svækkede patienter med komplekse diagnoser 47 %
Sygdomme i de kvindelige kønsorganer 45 %
Lungesygdomme 44 %
Hjertesygdomme 44 %
Blodkarsygdomme, som kræver operation 43 %
Sygdomme i spiserør og marve-tarm-kanalen, som kræver operation 42 %
Børnesygdomme 38 %
Nyresygdomme 23 %
Tumorer 23 %
Sukkersyge og knogleskørhed 22 %
Infektionssygdomme 18 %
Seksuelt overførte sygdomme 17 %
Blodsygdomme 12 %
[/otw_shortcode_info_box]