Grønland: Tre personer blev reddet under SAR-eftersøgning

af

En Bell 212 fra Air Greenland. Arkivfoto: Algkalv (CC BY-SA 3.0)
En Bell 212 fra Air Greenland. Arkivfoto: Algkalv (CC BY-SA 3.0)
Det kunne være gået galt, men endte heldigvis godt, da politiet i Kujataa var involveret i to SAR-eftersøgninger (SAR – Search And Rescue – red.) i fredags.

– Begge redninger var nødvendige, da det var umuligt for de to nødstedte både at sejle videre på grund af den tætte is i området. Vi opfordrer derfor alle, der overvejer at sejle ud i farvandet, når der er storis, om at tænke sig godt om forinden og være meget forsigtige, siger Hans Rasmussen, der er politiassistent hos politiet i Kujataa, som var med til den dobbelte SAR-redningsaktion.

Par reddet ud af isen
I første omgang fik politiet en anmeldelse om, at en båd var i klemme i storisen ved bygden Alluitsup Paa, Sydgrønland. Båden og det par, der var ombord, var i nød, da der var kraftige dønninger på storisen. Parret sad fast med båden. En Bell 212 helikopter fra Air Greenland blev chartret og sendt til området med to politibetjente ombord.

Undervejs var der kontakt med de nødstedte via mobiltelefon. Helikopteren fik lokaliseret båden, hvorefter det nødstedte par blev reddet. De viste sig at være i god behold.

Endnu en båd i vanskeligheder
Før helikopteren lettede, havde politiet fået besked om, at der muligvis også var en anden båd i området, som var i nød. Denne nødstedte båd blev lokaliseret ved en ø, hvor manden ombord var blevet fanget af isen. Manden var – som de andre reddede personer – også i god behold og blev samlet op af helikopteren, hvorefter alle de nødstedte blev fløjet til Nanortalik.

De to både blev efterladt henholdsvis i isen og på den ø, hvorfra manden i den anden nødstedte båd blev reddet, oplyser Grønlands Politi.