Islands statsminister: Jeg er ikke gået af

af

Den islandske statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugssonin meddeler, at han ikke er gået af, men blot har trukket sig midlertidigt tilbage som statsminister. Arkivfoto: Frankie Fouganthin (CC BY-SA 4.0)
Den islandske statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugssonin meddeler, at han ikke er gået af, men blot har trukket sig midlertidigt tilbage som statsminister. Arkivfoto: Frankie Fouganthin (CC BY-SA 4.0)

Tirsdag rapporterede flere medier, at den islandske statsminister, Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, var gået af. Men det er ikke tilfældet, meddeler han selv. Det skriver Iceland Monitor.

I en pressemeddelelse, som Iceland Monitor henviser til, præciserer Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, at han blot er trådt tilbage for en ikke nærmere bestemt periode og, at han fortsætter som formand fra Fremskridtspartiet.

Den fungerende statsminister bliver så næstformanden i Fremskridtspartiet.

Nævnt i “Panamapapers”
Årsagen til tilbagetrædelsen skal findes i afsløringer i de 11,5 millioner dokumenter, der siden søndag har afsløret den ene statsleder, erhvervsmand og kendis efter den anden i et omfattende skattesnyd med Panama som centrum.

Blandt de statsledere som er nævnt i lækket, der har fået navnet #panamapapers er altså den islandske statsminister, der har ejet et skattelyselskab sammen med sin kone. Selskabet solgte han i 2009 til konen.

Afsløringen af Sigmundur Davíð Gunnlaugsson medførte mandag blandt andet en stor protestdemonstration foran parlamentet i landets hovedstad Reykjavik.