Teenagepiger er i risiko for at få parfumeallergi

af

Parfumeallergi som udslæt, kløe og eksem står langt fra øverst på teenagepigers ønskeliste, men de er i stor risiko for at få allergi. Miljø- og Fødevareministeriet lancerer derfor en kampagne, der skal give piger i alderen 13-16 år gode råd til at undgå parfumeallergi.

Arkivfoto: cherylholt / Pixabay

Mange piger ved ikke, at den bodylotion, deodorant og make-up, som de kommer på huden hver dag, indeholder parfume og derfor sætter dem i stor risiko for at få parfumeallergi. Det viser en undersøgelse fra Miljøstyrelsen blandt piger i alderen 13-16 år.

En ny kampagne skal give piger mere viden om, hvordan de kan mindske deres risiko for at få parfumeallergi ved at vælge parfumefrie varianter, der er bedre for huden.

– Næsten fem procent af EU’s befolkning er parfumeallergikere, og unge piger er i særlig stor risiko for at få allergi på grund af deres store forbrug af plejeprodukter med parfume. Derfor lancerer jeg nu en kampagne med en række gode råd til, hvordan man kan mindske sin risiko for at få parfumeallergi – f.eks. ved at udskifte sin deodorant med én uden parfume, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

Miljøstyrelsen har spurgt 411 piger i alderen 13-16 år om deres forbrug af plejeprodukter af f.eks. shampoo, cremer, make-up og deodorant. Undersøgelsen viser, at de 16-årige bruger væsentligt flere plejeprodukter end de 13-årige. Samtidig viser undersøgelsen, at teenagepigerne ikke ved, at mange af produkterne indeholder parfume.

”Økologisk” og ”naturligt” er ikke lig med parfumefri
4 ud af 10 piger i undersøgelsen tror fejlagtigt, at de ikke kan få parfumeallergi, hvis de bruger produkter, der er naturlige eller økologiske. Men parfumestoffer som kokos, citron og granatæble kan også give allergi, selvom duftene er naturligt fremstillet. Derfor råder Miljøstyrelsen pigerne til også at undgå naturlige parfumestoffer, hvis de vil styre uden om parfume.

– Målet er ikke at få de unge piger til at holde helt op med at bruge parfumeholdige produkter, men at oplyse dem om, at brugen af plejeprodukter med parfume i kan resultere i allergi. Parfumeallergi er livsvarig og kan føre til permanent eksem, hvilket kan påvirke livskvaliteten og have store omkostninger for den enkelte, siger Esben Lunde Larsen.

Råd:
Miljøstyrelsen har lavet tre råd til, hvordan du kan passe bedre på din hud:

– Brug en parfumefri deodorant
– Sprøjt din parfume på tøjet i stedet for direkte på huden
– Udskift produkter, der bliver længe på huden med parfumefrie. F.eks. din ansigtscreme eller bodylotion