Uhyggeligt: Én pige omskæres hvert 15. sekund

,

af

Rukiya Haji Mohammed, 67, har omskåret flere piger. Men i dag kunne hun ikke drømme om at udføre den farlige handling. For tre år siden blev hun en del af Folkekirkens Nødhjælps projekt mod omskæring i Etiopien.  Foto: Folkekirkens Nødhjælp.
Rukiya Haji Mohammed, 67, har omskåret flere piger. Men i dag kunne hun ikke drømme om at udføre den farlige handling. For tre år siden blev hun en del af Folkekirkens Nødhjælps projekt mod omskæring i Etiopien. Foto: Folkekirkens Nødhjælp.
To millioner piger og unge kvinder bliver hvert år omskåret. Det svarer til én pige hvert 15. sekund.

Chok, kroniske smerter, voldsomme fødselskomplikationer og i værste fald døden. Kvindelig omskæring er både en grov og invaliderende krænkelse af piger og unge kvinder.

– Det er både stærkt undertrykkende og er med til at udsætte piger og kvinder for store lidelser. Det burde være afskaffet for længst, men der er stadig to millioner piger verden over, der hvert år bliver omskåret. Det svarer til en pige hvert 15. sekund, siger Elsebeth Gravgaard, rådgiver i kvinderettigheder for Folkekirkens Nødhjælp.

– Omskæring af piger og unge kvinder er forbudt i de fleste lande, men det foregår fortsat, da det bunder i dybt rodfæstede normer og kræver en flerstrenget indsats, hvor både myndigheder, sundhedspersonale, religiøse og kulturelle ledere, og ikke mindst de unge kvinder og piger det handler om, aktivt bliver inddraget, siger Elsebeth Gravgaard.

I denne uge er København værtsby for den internationale konference Women Deliver, der har fokus på kvinder og pigers sundhed og rettigheder.

I den anledning opfordrer Folkekirkens Nødhjælp deltagerne til at tage debatten op.