Vi vender ryggen til kød

af

Arkivfoto: italo_nob / Pixabay
27 procent af danskerne spiser mindre kød i dag end for to år siden, og 17 procent forventer at spise mindre kød for fremtiden. Og den kødfri trend kan også ses på vores indkøbsvaner, skriver Søndagsavisen.

Ifølge Coops analysechef Lars Aarup viser tendensen viser, at vi bevæger os væk fra at købe store mængder billigt kød og hen imod mindre mængder af god kvalitet.

– Ser vi på hakket oksekød, skete der en fordobling af salget fra 2001 til 2011. I den periode var stenalderkost og proteiner på dagsordenen. Men herefter er kurven fladet ud, og noget kunne tyde på, at vi er i gang med et fald i salget, siger han til Søndagsavisen og fortsætter:

– De intentioner om mindre kød, der bliver udtrykt i undersøgelser, hvor danskerne siger, at de spiser mindre kød, ser vi også tegn på i virkeligheden. Mange vil gerne spise mindre kød og er nysgerrige på mad uden kød.

Interessen afspejles i supermarkedernes køle- og frysediske, hvor der er kommet flere veganske varer at vælge imellem. Ikke mindst flexitarians, som indimellem skifter kød ud med ’ikke-kød’ er interesserede i bøffer, pølser, kebab, fileter og hakkede vegetarprodukter lavet på soya-, hvede- og svampeprotein eller tofu.

Supermarkederne er nemlig hurtige til at fange nye trends, siger madsociolog fra Professionshøjskolen Metropol Jon Fuglsang.

– Supermarkederne vil gerne virke fremme i skoene og som foregangssteder i forhold til konkurrenterne – særligt når det gælder bæredygtighed. Så de prøver at fange nye trends.