Vi stjæler med arme og ben

,

af

Arkivfoto: Gadini / Pixabay

Har du nogensinde slingret ud fra et værtshus med ølglas i lommen, snuppet en cykel, som ikke var din, eller taget en kuglepen med hjem fra dit arbejde? Så er du langtfra alene. Det skriver Søndagsavisen.

En undersøgelse, som YouGov har foretaget for Søndagsavisen, viser, at 23 procent af danskerne har stjålet, efter at de blev 18 år.

Værtshuset Snork på Enghave Plads i København er et af de steder, hvor man oplever, at gæsterne har lange fingre.

– Vi har en tradition med, at vores stamgæster køber et askebæger med hjem, når de har været i udlandet, og det belønner vi med en fadøl. Det er typisk dem og vores messinglysestager, som bliver stjålet, fortæller Mathias Kølster, der er bartender på Snork, til Søndagsavisen.

At de lange fingre bliver tændt, når der ryger promiller indenbords, mener psykolog Jacob Mosgaard skyldes, at de store etiske spørgsmål om, hvad man må og ikke må, går fløjten.

– Når man drikker, har ‘her og nu’-stemmen en tendens til at vinde. Jo mere voksen man bliver, jo mere vil man tænke, at et enkelt glas ikke vil ruinere nogen. For alt er relativt, også etik, siger han.

I undersøgelsen svarer 16 procent af danskerne, at de har stjålet noget fra deres arbejdsplads, men det er ikke sikkert, at alle betragter det, der egentlig er tyveri, som tyveri, mener Jacob Mosgaard.

– At tage en kuglepen med hjem fra arbejdet kan folk se som et personalegode, og det kan også være, at arbejdspladsen synes, at det er helt fint, siger han til Søndagsavisen.