Økologiske dyr lider også

,

af

Arkivfoto: Maialisa / Pixabay
Får økologi dig til at tænke på dyr, der stortrives og nyder livet i idylliske omgivelser? Så skal du nok justere dine forventninger til det liv, den økologiske flæskesteg kommer fra. Økologiske dyr lider nemlig også, skriver Søndagsavisen.

– I en eller anden udstrækning giver økologi forbedret dyrevelfærd, men det er slet ikke så sort-hvidt. Økohøns har det bedre end dem, der sidder i bur. Svinene er der mange fordele og ulemper ved, så det er mere delt. Ved kvæg er konventionel produktion så tæt på økologisk, at jeg ikke betaler den økologiske merpris, siger Christian Fink Hansen, professor og leder af afdelingen for produktion og sundhed på Københavns Universitet.

Heller ikke Jens Peter Nielsen, professor i klinisk veterinærmedicin på Københavns Universitet, kan svare entydigt ja til, at dyrevelfærden hos økologiske dyr altid er bedre end hos de konventionelle.

– De økologiske dyr har adgang til udearealer, og det er jo mere naturlige omgivelser for dem. Men naturen er ikke altid lig med bedre dyrevelfærd. Små dyr risikerer at blive taget og ædt af ræve og rovfugle, ligesom mange søer ligger pattegrisene ihjel, forklarer han i Søndagsavisen.

Også når det kommer til medicinering af dyrene, kan der være dyrevelfærdsproblemer ved økologi.

– Der skal tilkaldes en dyrlæge, før økodyrene må få medicin, og det er dyrt. Og økologiske dyr må kun behandles én gang. Bliver dyret sygt for anden gang, mister det sin økologiske status, og derved mister landmanden penge. Det giver risiko for, at dyret kan lide på grund af underbehandling, siger Jens Peter Nielsen, men understreger samtidig, at han overordnet foretrækker økologisk produktion, fordi det er en bestræbelse på at lave et kvalitetsprodukt til forbrugerne.

Økologiske grise får ikke skåret et stykke af halen, hvilket de konventionelle gør – uden bedøvelse. Til gengæld er der så problemer med, at de bider hinanden i halen. Økologiske høns får ikke klippet næb, og derfor hakker de oftere og kannibaliserer hinanden.