Børn tager lattergas

,

af

Lattergas kan købes helt lovligt. Arkivfoto: GreenZeb (CC BY-SA 3.0)
Lattergas kan købes helt lovligt. Arkivfoto: GreenZeb (CC BY-SA 3.0)
Lattergas er gennem de seneste år blevet mere og mere populært blandt danske unge, men det er ikke ufarligt. Læger advarer om, at det kan have dødelig udgang. Det skriver Søndagsavisen.

Først var det de voksne diskoteksgæster, der fik det tilbudt ved siden af deres drink. Senere forlød det, at også gymnasieeleverne havde fået smag for grinegassen.

Nu melder flere SSP-kredse om, at børn helt ned i folkeskolen forsøger sig med rusmidlet, der kan erhverves ganske lovligt på nettet og hos nogle isenkræmmere.

– Vi har haft et problem med lattergas blandt vores unge. Jeg synes, det er i bedring nu, men det er noget, vi er meget opmærksomme på, siger Bo Juul Andersen, SSP-konsulent i Solrød Kommune til Søndagsavisen.

Formand for SSP-rådet Jørgen Pedersen, der arbejder på tværs af kommuner over hele landet forklarer, at lattergas ikke er et problem på landsplan, men enkelte kommuner kan have problemer, når det kommer på mode hos dem.

– Det er et modefænomen. Det bliver pludselig populært i en kommune, og så forsvinder det igen for så at komme frem i en anden, siger han.

Lattergas er attraktivt for de unge, fordi det kan erhverves lovligt, og det kan indtages, uden at forældrene kan se det. Bo Juul Andersen oplever også, at de unge er uvidende om konsekvenser ved at tage det.

– Det er meget farligt. Det hæmmer vejrtrækningen, hvilket let giver iltmangel, og det kan på sigt give hjerneskader. Det betyder, at du som 20-årig kan risikere at rende rundt med en hjerne som en 100-årig, siger Niels Ebbehøj overlæge på Bispebjerg Hospitals giftlinje.

Han fortæller, at flere og flere ringer ind til giftlinjen og spørger om hjælp til at håndtere en ven eller en søn på lattergas.

– De skal have frisk luft, indtil det er overstået. Heldigvis er det ikke gået rigtig galt for nogen endnu, men det er kun et spørgsmål om tid, siger han.