Trump parat til at droppe Natos Musketér-ed

af

Arkivfoto: skeeze / Pixabay

Den måske kommende præsident i USA, Donald Trump, er klar til at droppe den helt centrale aftale blandt Nato-landende – nemlig artikel 5 i Atlantpagten, den såkaldte “musketér-ed”.

Det fortæller Donald Trump i et interview med avisen New York Times inden han i aften går på scenen og tager imod sit partis nominering som kandidat til præsidentvalget i november.

I interviewet siger Trump bl.a. at mange Nato-lande ikke har betalt deres regninger og ikke gør hvad de skal gøre.

På spørgsmålet om medlemslande i Nato, inklusive de baltiske lande regne med at USA kommer med militærhjlp, hvis de angribes af Rusland siger Trump:

– Har de opfyldt deres forpligtelser over for os? Hvis de opfylder deres forpligtelser over for os, er svaret ja.

På spørgsmålet om hvis de nu har opfyldt deres forpligtelser, om så USA vil hjælp, svarer Trump:

– jamen, jeg siger ikke, hvis ikke. Jeg siger; lige nu er der mange lande, som ikke har opfyldt deres forpligterlser over for os.

FAKTA:
Atlantpagten, artikel 5:
Deltagerne er enige om, at et væbnet angreb mod en eller flere at dem i Europa eller Nordamerika skal betragtes som et angreb mod dem alle; og de er følgelig enige om, at hvis et sådant væbnet angreb finder sted, skal hver af dem under udøvelse at retten til individuelt eller kollektivt selvforsvar, som er anerkendt ved artikel 51 i De Forenede Nationers pagt, bistå den eller de således angrebne deltagerlande ved straks, hver for sig og i forståelse med de øvrige deltagerlande, at tage sådanne skridt, derunder anvendelse at væbnet magt, som hver at dem anser for nødvendige, for at genoprette og opretholde det nordatlantiske områdes sikkerhed.