Hver femte mand har købt sex

,

af

Arkivfoto: Meditations / Pixabay

Hver femte mand har købt sex hos en prostitueret i Danmark eller i udlandet. Det viser en undersøgelse, som YouGov har foretaget for Søndagsavisen.

Læge og klinisk sexolog Jesper Bay-Hansen har i sin samtaleklinik haft mange klienter, der har købt sig til sex. Hans erfaring er, at nogle mænd går til prostitueret en enkelt gang, hvor det nærmest er en form for manddomsprøve, mens det for andre mere er en livsførelse.

– For de fleste mænd handler købesex meget præcist om at få en orgasme og udløsning. Nogle mænd tænder på selve købsoplevelsen og det magtforhold, der ligger i at købe sig til sex, og andre har fokus på det hemmelige eller forbudte eller på, at de betaler sig til tavshed og diskretion, siger Jesper Bay-Hansen.

I undersøgelsen svarer 54 procent af mændene, at de tror, at en kvinde typisk prostituerer sig af nød, mens kun 5 procent tror, at hun gør det, fordi hun har lyst.

Jesper Bay-Hansen peger på, at når sex bliver en handelsvare, er det et udtryk for en udveksling af behov frem for et fokus på en gensidig lyst.

– Mandens behov er en seksuel ydelse, det kan være udlevelse af en seksuel fantasi eller et tabuiseret behov, og kvinden eller manden, som opfylder dette, har også selv et behov. Det kan være behovet for at overleve, tjene penge for eksempel til stoffer eller berige ens liv med materielle goder, siger Jesper Bay-Hansen.