Fra andet kvartal i 2011 til andet kvartal i 2016 er vores forbrug af fersk svinekød faldet med 157 gram om måneden pr. person, viser en opgørelse fra GFK Consumerscan og Landbrug og Fødevarer, som Søndagsavisen har fået indsigt i.
– Det er i høj grad udtryk for, at vi spiser flere udenlandske retter, hvor svinekød ikke spiller samme fremtrædende rolle, siger Jon Fuglsang, Madsociolog på Professionshøjskolen Metropol, og peger også på MRSA-debatten og politiske diskussioner om svinekød i børneinstitutioner som faktorer, der kan have påvirket salget.
Det i sær de unge, der har vendt ryggen til svinekød. I Landbrug og Fødevarer er man så bekymret over udviklingen, at man har lanceret en kampagne, som skal få unge til at spise mere svinekød.
– Det handler om at fremtidssikre svinekød, så de unge ikke bliver ved med at servere kylling i det nuværende omfang resten af livet. Det ville være trist, siger Mette Gammicchia, afdelingsleder i Landbrug og Fødevarer.
Det er netop kylling, som vinder frem på svinekødets bekostning, viser analysen fra GFK Consumerscan. I takt med at salget af svinekød er dalet, er salget af kylling steget.
– Det er nemt at tilberede, det er blevet så billigt, at det kan konkurrere det med svinekød, og mange forbinder kylling med sundhed, forklarer Jon Fuglsang.
Det er dog tvivlsomt, at kylling nogensinde helt overhaler svinekødets position i Danmark, mener madhistoriker Else-Marie Boyhus.
– Svin har altid været en dominerende del af dansk husholdning, så jeg har svært ved at se det for mig. Kylling på bordet juleaften? Det kan jeg ikke se for mig,” siger hun.
Hver dansker spiste i andet kvartal af 2016 1,87 kg. svinekød mod 2,28 kg. svinekød i andet kvartal af 2011.