Danskerne raser over Nets

af

Danskerne er stærkt utilfredse med børsaktuelle Nets og virksomhedens priser. Tre ud af fire mener således ikke, det er rimeligt, når Nets indkræver 4,32 kroner for at foretage en betaling via Betalingsservice.

Det skriver Søndagsavisen på baggrund af tal fra YouGov.

Blot 12 procent af danskerne finder prisen rimelig. Også blandt eksperter får Nets’ priser kritik.

– Nets tager de her 4,32 kroner, fordi de kan. Det behøver naturligvis ikke at koste fire kroner og togotredive øre at flytte en betaling fra den ene konto til den anden. Det er et sted, man kan trykke sine egne penge. De tjener så meget på det her, siger Jan Damsgaard, professor og leder af it-afdelingen på CBS, til Søndagsavisen.

Nets blev for nylig børsnoteret til en markedsværdi på cirka 30 milliarder kroner. Børsnoteringen vakte desuden opsigt, da chefer og nøglepersoner i virksomheden kunne veksle deres samlede aktiver til i alt 1,6 milliarder kroner.

En af Nets’ centrale ydelser er Betalingsservice, som 95 pct. af samtlige danske husstande anvender. Kritikere peger på, at der ikke er nok konkurrence på markedet, og Nets derfor kan tage urimeligt høje priser. Blandt andet har Konkurrencestyrelsen påpeget, at Nets har oplevet stor fremgang i brugen af Betalingsservice, uden at stordriftsfordelene har resulteret i lavere priser.

– Betalingsmarkedet kunne fungere bedre til glæde for forbrugerne. Det er der tegn på. Omkostningen hos Nets er faldet, men prisen er ikke fulgt med ned. Det kan skyldes manglende konkurrence, siger Simen Karlsen, souschef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, til Søndagsavisen.

Hos Nets mener man måske ikke så overraskende, at priserne er helt rimelige.

– Vi har udgifter ligesom alle andre virksomheder. Vi har udviklet et stort system, og vi prissætter selvfølgelig efter de omkostninger, vi har, siger Kommunikationsdirektør i Nets, Karsten Anker.