Seks offentligt ansatte tiltalt for bestikkelse

af

Arkivfoto: Unsplash / Pixabay

Fredag rejste anklagemyndigheden tiltale mod seks offentlig ansatte for at have modtaget bestikkelse.

De seks har, i strid med straffeloven, efter anklagemyndighedens vurdering, modtaget IT-udstyr og andre værdifulde ting fra en privat leverandør, som de i kraft af deres job i det offentlige har samarbejdet med.

Det oplyser chefanklager Steen Bechmann Jacobsen fra Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK).

– Det er af stor samfundsmæssig betydning, at domstolene nu får mulighed for at vurdere, om der er begået noget strafbart i forbindelse med de seks tiltaltes engagementer med den private leverandør, siger chefanklager Steen Bechmann Jacobsen.

Ifølge anklageskrifterne drejer det sig om, at de tiltalte til privat brug har modtaget telefoner, tablets og andet IT-udstyr til en værdi af op til cirka 40.000 kroner.

De første straffesager er allerede planlagt til at skulle begynde til november ved Retten i Glostrup. Sagerne udspringer af et samlet kompleks, der har været under efterforskning gennem længere tid. I juni førte det til en større politiaktion med anholdelser og ransagninger.

– Vi har gennemført en meget grundig efterforskning og valgte kort før sommerferien at slå til i en bred ransagningsaktion, siger chefanklager Steen Bechmann Jacobsen, der dermed henviser til, at SØIK af hensyn til sagens videre opklaring i første omgang slog til mod en meget bred personkreds i juni.

– Det er helt afgørende, at enhver mistanke om bestikkelse af offentligt ansatte bliver taget meget alvorligt og bliver efterforsket til bunds. Vores ransagningsaktion i sommer var et led i en længerevarende og omfattende efterforskning, og aktionen var nødvendig for at sikre, at hver en sten blev vendt. Den videre efterforskning har så vist, at der ikke er grundlag for at rejse en straffesag mod en del af de oprindeligt sigtede, siger chefanklager Steen Bechmann Jacobsen.

Det er nu besluttet, at der ikke vil blive rejst straffesag mod otte af de personer, der blev sigtet i forbindelse med aktionen i juni. Allerede dengang oplyste SØIK, at der i det videre forløb naturligt ville kunne komme oplysninger frem, som ville betyde, at sigtelserne ikke ville ende med en straffesag.

– I nogle af tilfældene har det simpelthen vist sig, at den mistænkte person aldrig har haft noget at gøre med den bestikkelse, som de var blevet kædet sammen med. Der har været tale om en form for identitetsmisbrug, hvor de i strid med de faktiske forhold er blevet udpeget som bestukne. Derfor er de naturligvis ikke længere sigtet, og der vil ikke blive ført straffesag mod dem, siger chefanklager Steen Bechmann Jacobsen. I andre tilfælde er sagen opgivet, fordi det af andre grunde vurderes, at der ikke er grundlag for at rejse en sag.

Ifølge chefanklageren fortsætter efterforskningen mod de resterende offentligt ansatte, der har været sigtet siden juni. Det samme gør efterforskningen mod den private IT-leverandør.

De tiltaltes arbejdsgivere er efter gængs praksis blevet underrettet om straffesagen, og enhver videre konsekvens for ansættelsen vil være op til den enkeltes arbejdsplads. Retten har nedlagt navneforbud i sagen, hvorefter SØIK ikke oplyser nærmere om de tiltaltes eller sigtedes jobmæssige tilhørsforhold til de respektive myndigheder.