
Folkeskolelærerne skifter oftere job efter at folkeskolereformen og de nye arbejdstidsregler er indført. Det viser en ny analyse, som Danmarks Statistik har offentliggjort i dag.
I foråret 2013 blev folkeskolelærernes arbejdstidsregler ændret efter et regeringsindgreb, og kort tid efter blev folkeskolereformen aftalt. Reformen og de nye arbejdstidsregler betød blandt andet, at mange folkeskolelærere skulle undervise mere og være mere til stede på skolerne.
Folkeskolelærernes nye arbejdsvilkår gav anledning til en intens offentlig debat, hvor der blandt andet var frygt for, at mange lærere ville forlade folkeskolen. Denne analyse viser, at der er tydelige tegn på ændret adfærd hos lærerne, men at ændringerne i de fleste tilfælde er moderate.
– Vi kan se, at flere lærere har forladt folkeskolen efter reformen og de nye arbejdstidsregler. Nogle lærere er skiftet til en privatskole, andre har skiftet branche, og flere end i tidligere år er gået på pension. Blandt dem, der fortsætter med at arbejde som folkeskolelærere, er der også markant flere, som er skiftet til en folkeskole i en anden kommune, udtaler Niels Ploug afdelingsdirektør i Danmarks Statistik.
Analysen viser bl.a. at blandt folkeskolelærerne i august 2014 havde ca. 3½ pct. fundet arbejde i en ny branche året efter, og hermed er der lidt flere lærere, som har skiftet branche efter de nye arbejdstidsregler og folkeskolereformen end i de tidligere år.
Stor stigning i sygefravær
Analysen fra Danmarks Statistik viser også, at lærerne er blevet markant mere syge efter indførelsen af folkeskolereformen og de nye arbejdstidsregler.
– Sygefraværet er steget med 2,7 dage fra 2013 til 2015. I samme periode er sygefraværet steget med 0,7 dage for alle kommunalt ansatte under ét, forklarer Niels Ploug.