Flertal: Læg afgift på nytårsbøffen

Et flertal af de danske forbrugere er klar til at betale mere for oksekød, hvis det kan hjælpe klimaet. Det viser en ny undersøgelse, som YouGov har foretaget for Søndagsavisen.

Undersøgelse vækker glæde i Alternativet.

– Vi har en planet, vi skal give videre til vores børn og børnebørn, og det er klogt at komme i gang med at omstille vores forbrug og spisevaner, siger Alternativets politiske ordfører, Rasmus Nordqvist til Søndagsavisen.

62 procent af danskerne er i højere eller mindre grad villige til at betale mere for kødet for at aflaste klimaet.

Både Alternativet og Etisk Råd har tidligere foreslået, at fødevarer i et eller andet omfang prissættes efter, hvor stor en belastning de udgør for klimaet. Og her ligger oksekødet rigtig højt. Et kilo oksekød – fra levende ko til kødsovs – udleder mere end fem gange så meget CO2 som et kilo svinekød.

Men dyrere oksekød vil ikke ændre danskernes vaner, mener Jens Astrup Madsen. Han er leder af afdelingen for Klima, Energi og Planter hos landmændenes interesseorganisation, Landbrug & Fødevarer.

– Vores umiddelbare vurdering er, at en afgift ikke vil have den adfærdsregulerende effekt, som tilhængere håber på. Det så vi eksempelvis med fedtafgiften. Der spiste folk det samme som før afgiften, siger han.

Landbrug & Fødevarer frygter i øvrigt, at det vil gå ud over den danske konkurrenceevne, hvis man indfører en afgift.

Alternativet har endnu ikke bestemt sig for, hvor meget dyrere en pakke oksekød skal være, eller hvordan afgiftssystemet præcis skal udformes, men den ekstra afgift skal gælde for både danske og udenlandske producenter, og dermed vil det ifølge ordføreren heller ikke gå særligt ud over den danske produktion.

Partierne i blå blok har tidligere afvist at lægge afgifter på oksekød, mens socialdemokratiets Kirsten Brosbøl kalder det ‘tankevækkende’.