Det var spam, da Taxa 4×35 sendte sms’er ud til 27.283 forbrugere. Det har Retten på Frederiksberg afgjort, og taxaselskabet skal nu betale en bøde på 250.000 kroner for at overtræde markedsføringsloven.
I SMS’en, der blev udsendt i oktober 2013, skrev Taxa 4X35 at samarbejdet med bestillings-app-leverandøren, ClickATaxi, var stoppet. Telefonnumrene tilhørte personer, som tidligere havde anvendt app’en til at bestille en taxatur med en taxa fra TAXA 4×35. Taxaselskabet hævdede, at sms’en var en servicemeddelelse, men Retten på Frederiksberg har afgjort, at det var en overtrædelse af spamforbuddet i markedsføringslovens § 6, stk. 1.
Retten udtaler blandt andet:
”Henset til sms-beskedens formulering og den deri indeholdte mulighed for at tilmelde sig tiltaltes egen app finder retten, at tiltalte har handlet med henblik på at opnå kørselsopgaver hos modtagere af sms-beskeden. Retten kan derfor ikke tiltræde det synspunkt, at der alene var tale om en servicemeddelelse. Tiltalte findes herefter at have ovetrådt markedsføringslovens § 6, stk.1. […]”
Sms’erne indeholdt ikke en let tilgængelig mulighed for, at modtagerne kunne frabede sig at få flere sms’er med markedsføring fra taxaselskabet. Blandt andet derfor kunne undtagelsen til spamforbuddet, som findes i markedsføringslovens § 6, stk. 2, ikke bruges i denne sag, fastslog retten.
Ved bødefastsættelsen lagde retten bl.a. vægt på, at der var tale om et engangstilfælde, at der ikke var tale om aggressiv markedsføring og at der ikke var dokumenteret vinding for selskabet som følge af udsendelsen af SMS’en.
Forbrugerombudsmanden blev gjort opmærksom på sagen via spam-postkassen og tog derefter sagen op.
Forbrugerombudsmand, Christina Toftegaard Nielsen, siger:
– Jeg er tilfreds med rettens afgørelse, som fastslår, at servicemeddelelser, der sendes for at opnå øget salg er ulovlig spam, når modtageren ikke har givet sit samtykke til det.
– Spam er til stor gene for modtagerne. Derfor tog vi sagen op efter, at flere forbrugere havde skrevet til os via vores spam-postkasse. Det er nemt for virksomhederne at sende ulovlig spam ud, og det ses på omfanget af klager til vores spampostkasse. Vi bruger spampostkassen til at holde øje med virksomhederne. Så hvis du mener, du bliver udsat for spam, så er du velkommen til at videresende dine mails eller sms’er til den, slutter forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen.