Solgte brugte iPhones som nye

,

af

Arkivfoto: AJEL / Pixabay
Forbrugerombudsmanden har valgt at politianmelde Phonetrade for at reklamere med pre-owned iPhones som helt nye og dermed overtræde markedsføringslovens regler om vildledning.

”Spar 800 kr. på en Helt Ny iPhone 5 (16GB) i dag!” eller ”HELT NY 16GB iPhone 5S – fra 1.949,-”. Sådan har virksomheden Phonetrade markedsført og solgt pre-owned iPhones. En pre-owned iPhone er en iPhone, der har haft en anden ejer, og som derfor ikke er fabriksny.

Forbrugerombudsmanden vurderer, at der med formuleringen ”Helt ny” skabes en forventning hos forbrugeren om, at de får en fabriksny iPhone. Derfor skal det tydeligt fremgå af markedsføringen, at der er tale om en pre-owned iPhone, så forbrugerne ved, at de ikke får en fabriksny iPhone.

Phonetrade har også markedsført sig under sloganet ”Danmarks billigste iPhones”, men prissammenligningen var lavet mellem virksomhedens pre-owned iPhones og konkurrenters fabriksnye iPhones. Forbrugerombudsmanden vurderer, at sloganet er vildledende, fordi prissammenligninger skal basere sig på produkter af samme art og kvalitet.

To ejere i Phonetrade har desuden anmeldt virksomheden til topkarakter på virksomhedens Facebook-side uden at oplyse, at de ikke var almindelige forbrugere. Det anser Forbrugerombudsmanden også for vildledende markedsføring.

Forbrugerombudsmanden politianmelder Phonetrade for at overtræde markedsføringslovens forbud om vildledning i fem tilfælde. Markedsføringen har fundet sted på virksomhedens hjemmeside, på Facebook og i virksomhedens fysiske butikker.

– Når man markedsfører en iPhone som ”helt ny”, må forbrugerne forvente, at iPhonen er fabriksny. Undlader man at fortælle, at iPhonen har haft en anden ejer, er markedsføringen vildledende, siger forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen og fortsætter:

– Brugeranmeldelser spiller ofte en rolle, når forbrugerne beslutter, hvem de handler hos. Det er derfor vigtigt for både forbrugerne og for konkurrencen virksomhederne imellem, at brugeranmeldelser er troværdige. Og det er ulovligt, når virksomhedsejere anmelder deres egen butik til topkarakter under påskud af at være almindelige forbrugere.

Forbrugerombudsmanden har taget sagen op på baggrund af flere klager fra forbrugere.