Vi elsker at se danske film i biografen

, ,

af

Vi vil gerne se danske film i biografen. Billedet her er fra den aktuelle 'Alle for tre'. Foto: Fridtjof Film
Vi vil gerne se danske film i biografen. Billedet her er fra den aktuelle ‘Alle for tre’. Foto: Fridtjof Film

Danskerne er så glade for at se danske film, at en dansk film gennemsnitligt sælger dobbelt så mange biografbilletter som en udenlandsk film. Det viser beregninger, som Søndagsavisen har lavet på baggrund af tal fra Det Danske Filminstitut.

Siden 2010 har en dansk biograffilm gennemsnitligt solgt 111.190 billetter, mens en udenlandsk film gennemsnitligt sælger 54.350 billetter.

– Vi vil se vores egen verden og høre vores eget sprog, fordi det er så genkendeligt og tæt på. Vi kan godt lide at se os selv og vores egne værdier fremstillet på film, forklarer Peter Schepelern, der er filmforsker på Københavns Universitet, til Søndagsavisen.

Hos Danske Biografer erkender direktør Kim Pedersen, at danske film er vigtige for biografernes økonomi.

– Der er ingen tvivl om, at det er vigtigt for biograferne, at der er gode danske film på plakaten. Hvis ikke der var danske film, ville billetsalget falde med 15-20 procent, siger han.

Selv ikke dårlige anmeldelser kan skræmme publikum væk. Da ’Klassefesten 3’ sidste år ramte lærredet fik den anmelder-tæsk, men endte alligevel som årets næstmest sete film med over en halv million solgte billetter.

Og da Ole Bornedals ’Dræberne fra Nibe’ fik premiere i midten af januar blev den mødt med et- og to-stjernede anmeldelser. Alligevel solgte den over 100.000 billetter den første uge.

– Sådan har det altid været. Anmelderne giver tæsk til det, de anser som folkeligt bras, men danskerne er fuldstændigt ligeglade og har altid været det. De ser danske film af spontan lyst, siger Peter Schepelern.