WikiLeaks afslører fortrolige dokumenter fra CIA

, ,

af

Grafik: PeteLinforth / Pixabay

Under navnet “Vault 7” har whistleblower-organisationen WikiLeaks i dag offentliggjort tusindvis af dokumenter fra den amerikanske efterretningstjenese CIA. Dokumenter, som bl.a. viser at tjenesten har kompromiteret krypteringen i en lang række produkter.

Dokumenterne afslører, ifølge WikiLeaks, en lang række af de værktøjer, som CIA og deres tilknyttede partnere, benytter til at hacke og bryde ind i f.eks. mobiltelefoner, computere, smart-tv osv.

De skal bl.a. være gået ud over Samsung’s F8000-serie smart TV, som efterretningstjenesten tilføjede et falsk ‘sluk-funktion’, så ejeren tror at fjernsynet er slukket, men i stede optager det hvad der foregår i rummet. Senere kan lydfilen så overføres via internettet til CIA.

Hackede mobiltelefoner, populære apps og biler
CIA skal ligeledes have fundet flere såkaldte ‘zero days’ fjel i Android koden, som gav efterretningstjenesten adgang til telefoner og tablets med det populære styrestystem fra Google. Ligeledes skal mobilenheder fra Samsung, HTC og Sony være blevet hacket, så CIA kunne læse de ellers krypterede beskeder i populære apps som f.eks. Whatsapp, Signal, Telegram og kinesiske Weibo.

Den amerikanske efterretningstjeneste skal, ifølge WikiLeaks læk, have oprettet en specialenhed, hvis opgave har været at hacke iPads og iPhones, så man har kunnet tænde for enhedens kamera og mikrofon, læse tekst beskeder og se ofrets lokation.

Hos CIA skal man ifølge WikiLeaks også have gået efter at hacke bilernes computerstyrede kontrolsystemer. Desuden skal man have udviklet angreb mod kendte og populære anti-virus produkter, produkter som mange ellers benytter for netop at beskytte sig mod uvedkommende gæster på computeren.

Styresystemer kompromiteret af CIA
Ifølge WikiLeaks, så har CIA udviklet multi-platform “malware”-angreb og kontrol systemer til kendte styresystemer som bl..a Windows, Mac OS X og Linux. Alle tre styresystemer, som er de mest populære herhjemme.

Flere afsløringer på vej
WikiLeaks oplyser på sin hjemmeside, wikileaks.org, at tirsdagens afsløringer er den første af en række afsløringer af CIAs cyber-aktiviteter.