Forbrugerombudsmanden: Magasiner overtræder markedsføringsloven

Det skal fremgå tydeligt – hvis der er tale om en reklame. Men det er ikke alle magasiner, som har skiltet med det tydeligt nok.

Forbrugerombudsmanden har fokus på skjult reklame i trykte medier og har nu indskærpet reglerne om markering af reklame over for flere virksomheder. De har overtrådt markedsføringsloven i forskellige magasiner, hvor det ikke fremgik tydeligt, hvad der var reklame, og hvad der var redaktionelt indhold.

Det gælder de to medievirksomheder TB Media ApS og Berlingske Media A/S, som efter Forbrugerombudsmandens opfattelse har overtrådt markedsføringslovens § 4 om skjult reklame i 2016. De to medievirksomheder havde ikke gjort læserne af henholdsvis magasinet ”Børn og Fritid” og annoncetillægget ”Det Gode Seniorliv” tydeligt opmærksomme på, hvornår der var tale om annoncer.

Magasinerne havde for eksempel ikke skrevet ”annonce” eller ”reklame” tydeligt på de sider, der indeholdt annoncørbetalt indhold.

Det er helhedsindtrykket af opslaget i det enkelte blad, der er afgørende for, om kravene om tydelig markering af reklameindhold er opfyldt. En stor del af indholdet i begge magasiner fremstod som om, det var redaktionelle artikler, men var reelt betalt af annoncører og derfor reklame.

I Børn og Fritid var annoncer bl.a. markeret med et logo eller et firma-navn fra en annoncør, og i Det Gode Seniorliv var nogle annoncer markeret med ordet ”advertorial”. Det fremgik heller ikke tydeligt på forsiden af Det Gode Seniorliv, at det var et annoncetillæg.

Begge virksomheder har oplyst, at de fremover vil opfylde de krav, som Forbrugerombudsmanden har stillet til markering af annoncørbetalt indhold. Forbrugerombudsmanden har afsluttet sagerne ved at orientere TB Media ApS og Berlingske Media A/S om, at det vil blive anset for en skærpende omstændighed, hvis Forbrugerombudsmanden konstaterer samme eller lignende overtrædelser.

Forbrugerombudsmanden har fokus på skjult reklame og vil løbende tage sager op på området.

– Forbrugerne må ikke være i tvivl, om de læser en redaktionel artikel eller en reklame. Tillægget ”Det gode Seniorliv” og magasinet ”Børn og Fritid” var sat op, så det kunne skabe en sådan tvivl. Derfor har jeg indskærpet reglerne over for Berlingske og TB Media, siger forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen og fortsætter:

– Det skal være tydeligt og gennemskueligt, hvornår en tekst er betalt af en virksomhed, som ønsker at fremhæve og sælge en vare, og ikke bare er en glad kvinde eller mand, som har opnået noget godt ved hjælp af nogle bestemte produkter.

Fakta:
Markedsføringslovens § 4: ”En reklame skal fremstå således, at den klart vil blive opfattet som en reklame uanset dens form og uanset, i hvilket medium den bringes.”