Insekter kryber ind i vores mad

I kogebøger, på blogs og på restauranter og fødevaremesser kommer insekterne krybende ind i vores kost. Det skriver Søndagsavisen.

– Om tre til fire år vil det være mere almindeligt, at du kommer ud til nogen, der går op i mad, og får serveret en rejecocktail, hvor rejerne er byttet ud med fårekyllinger, siger biolog Lars-Henrik Lau Heckmann fra Teknologisk Institut til Søndagsavisen.

Han er helt overbevist om, at danskerne kommer til at tage insekterne til sig. Både som formelet produkt i pasta og som hele dyr i diverse retter.

– Insekter appellerer kraftigt til den moderne forbruger, der går op i klima, sundhed og dyrevelfærd, siger han.

Insekter er dog ikke noget, som Irma, Fakta, SuperBrugsen eller Kvickly får fast på hylderne i 2017, siger Coops analysechef Lars Aarup.

– Vi vurderer ikke, at tiden og danskernes interesse helt er til det. Insekter er en spændende kilde til protein ude i verden – men jeg tvivler på, om de får så stor en plads i danskernes køkken, siger Lars Aarup, der dog ikke vil udelukke, at insekterne gør deres indtog i Danmark.

Lars Aarup står ikke alene med sin skeptiske tilgang, og det er der en grund til, mener psykolog Lars Otto Vinderød.

– Hvis man kan se, at det har været et dyr, bliver det ubehageligt for mange. Og mange insekter spises med skal, hoveder og ben. Det er også derfor, mange ikke kan lide skaldyr, hvis man skal pille dem selv. De fleste vil have lettere ved at se et kyllingebryst som mad, hvor en hel kylling med fjer, fødder og hoved minder os om et levende dyr. Vi er ikke vant til at spise væsener, der ser levende ud, og det er svært at ændre madkultur, fordi den ligger dybt i os, siger Lars Otto Vinderød.