Ry-sagen: Fire drenge idømt fængsel for benzinbombe mod 16-årig

af

Torsdag blev der afsagt dom i den såkaldte Ry-sag, hvor fire drenge på 15 og 16 år bl.a. stod tiltalt for at have kastet to antændte flasker med benzin mod en anden dreng på 16 år.

Retten i Horsens behandlet sagen over to dage, den 18. april og den 1. maj, og i dag faldt dommen.

Selvom de fire drenge har nægtet sig skyldige i anklagerne mod dem, blev alle fire drenge fundet skyldige i at have kastet de to flasker med benzin, såkaldte molotovcocktails, mod en femte dreng, som de mødtes med den 6. februar ved Ry Hallerne i Ry. De blev dømt efter straffelovens § 245, der omhandler legemesangreb af særlig rå, brutal eller farlig karakter. For det blev to af drengene idømt halvandet års fængsel, hvor de skal afsone seks måneder og resten gøres betinget. De to andre drenge blev idømt et års fængsel. De skal afsone de fire måneder og resten gøres betinget.

– Vores påstand har i sagen været, at de fire drenge på forhånd havde aftalt, hvad der skulle ske, når de mødtes med den forurettede 16-årige dreng, og at de derfor i forening var skyldige i angrebet, forklarer anklager Anna Emilie Holm Christensen fra Sydøstjyllands Politi og fortsætter:

– Da drengene nægtede sig skyldige i det, har vi de to retsdage ført beviser for vores påstande, og det har rettet så i dag givet os medhold i.

Videre fortæller anklager Anna Emilie Holm Christensen om angrebet mod den 16-årige dreng: ’De fire drenge medbragte den 6. februar 2017 to flasker med benzin, såkaldte molotov-cocktails, som de antændte med et stykke stof og kastede mod den 16-årige, de mødtes med. Da de kastede den første flaske, blev benzinen ikke antændt, men det gjorde den anden gang. Som følge af det gik der ild i den forurettedes bukseben, og han endte efterfølgende med at få 1. og 2. grads forbrændinger på 15-35 % af sin krop.’

I retten forklarede både den forurettede og de fire nu dømte drenge om baggrunden for, hvorfor de mødtes om aftenen ved Ry Hallerne. Den forurettede og de dømte havde på grund af uoverensstemmelser i skolen, samme dag som overfaldet fandt sted, aftalt at mødes senere på dagen for at få afklaret dette.

Dagen efter overfaldet blev alle fire drenge anholdt og varetægtsfængslet. På grund af deres unge alder blev de anbragt på forskellige ungdomsinstitutioner, hvor de har siddet varetægtsfængslet i tre måneder.

Alle fire drenge har udbedt sig betænkningtid i forhold til, om de vil anke dommen.