Underhuset stemte nej: Theresa May taber brexit-afstemning

af

Parlamentet i London. Arkivfoto: MichaelDBeckwith / Pixabay

Den britiske premierminister, Theresa May, tabte tirsdag aften en afstemning i parlamentet om den nye Brexit-aftale.

Theresa May tabte i januar den første afstemning, bl.a. fordi mange Brexit-tilhængere frygtede, at aftalen ville betyde, at Storbritannien villa være bundet til EU i al evighed, hvis ikke der kom en løsning på grænseproblemet mellem Irland og Nordirdland.

Mandag blev Theresa May og formanden for Europa-Kommissionen, Jean-Claude Juncker, enige om ‘juridisk bindende tilføjelser’ til den tidligere brexit-aftale. Tilføjelser, som isæt skulle tage hånd om netop grænseproblemet.

Men aftalen beroligede ikke, og da den tirsdag aften var til afstemning iUnderhuset, stemte 242 ja til aftalen, mens 391 stemte nej.

Dermed er der ikke nogen aftalen mellem Storbritannien og EU, om skilsmissen, som træder i kraft 29. marts. Det kan derfor ende med et “no deal” – altså et farvel til EU uden en aftale.

I morgen skal Underhuset debattere og stemme om, hvorvidt man skal forlade EU med en aftale eller ej. Hvis der er flertal for, at man vil forlade EU uden en aftale – den såkaldte “no deal” – så vil Underhuset ved en ny afstemning torsdag tage stilling til, om man så skal udskyde datoen for brexit.