135 anholdt i landsdækkende politiaktion mod hvidvask og “muldyr”

af

Politiet gennemførte torsdag en landsdækkende anholdelsesaktion mod personer, som mistænkes for at have hvidvasket penge ved at virke som såkaldte muldyr.

Det var National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) som sammen med landets politikredse gennemførte en koordineret aktion mod flere end 200 personer.

135 er foreløbigt blevet anholdt, oplyser politiet.

Penge fra bedrageri mod ældre

Hvidvasken er sket ved, at de mistænkte har overført penge eller har stillet deres bankkonto til rådighed for kriminelle bagmænd for dermed at sløre et pengespor.

De hvidvaskede penge stammer fra bedrageri, hvor især ældre borgere er blevet kontaktet af gerningsmænd, der udgiver sig for at komme fra eksempelvis Nets, banken eller politiet, for at franarre ofrene personoplysninger eller penge.

-Organiseret kontaktbedrageri mod ældre er en afstumpet form for kriminalitet. De såkaldte muldyr har udviklet sig til at blive et vigtigt led i de organiserede kriminelles bestræbelser på at hvidvaske de penge, som de har svindlet sig til. Med aktionen i dag kan vi være med til at sætte en prop i det kredsløb, ligesom det forhåbentlig vil afholde andre fra at virke som muldyr, siger Ledende politiinspektør ved NSK, Torben Svarrer og fortsætter:

-Vi opfordrer til, at man hverken hæver eller overfører penge for fremmede. Det kan virke uskyldigt, men det er vigtigt at understrege, at der kan være tale om hvidvask, hvor man hjælper organiserede kriminelle, der systematisk går efter ældre medborgere.

-Hvis man bliver ringet op af bank eller en myndighed og bedt om at udlevere sine personlige oplysninger eller overføre penge, skal man afstå fra at gøre det. Smæk røret på og tag selv kontakt til bank eller myndighed, og undersøg om henvendelsen er reel, siger Torben Svarre.

De anholdte bliver afhørt af politiet i den politikreds, der har foretaget anholdelsen. Ligesom videre efterforskning vil ske i de konkrete politikredse.

Efterforskningerne mod bagmændene for organiseret kontaktbedrageri kører i et separat spor, oplyser politiet.

:NB: