Vigtige havstrømme, der i dag omfordeler varme, kulde og nedbør mellem troperne og de nordligste egne i Atlanterhavsområdet vil kollapse indenfor få årtier, hvis udledningen af klimagasser fortsætter.
Sådan lyder konklusionen i nye beregninger fra Københavns Universitet offentliggjort i det anerkendte videnskabelige tidsskrift, Nature Communications.
I det nye studie forudsiger forskere fra Niels Bohr Instituttet og Institut for Matematiske Fag, at et system af havstrømme, der i dag fordeler kulde og varme mellem den Nordatlantiske region og troperne, helt vil stoppe, hvis vi fortsætter udledningen af klimagasser, som vi gør det i dag. Og ifølge forskerne vil det sandsynligvis ske i midten af dette århundrede, men kan ske så tidligt som 2025.
Forskerne er kommet frem til den opsigtsvækkende konklusion ved hjælp af avancerede statistiske værktøjer og data på havtemperaturer fra de sidste 150 år.
Den termohaline cirkulation også kendt som grønlandspumpen er et komplekst virvar af strømme, der fungerer som et kæmpe globalt transportbånd, som transporterer varmt vand fra troperne mod Nordatlanten, hvor vandet afkøles, bliver saltere og synker dybt ned i havet, før det spredes sydpå.