Forbud mod fire sundhedsskadelige ftalater rykker tættere på

,

af

EU’s kemikalieagentur erklærer nu, at der er grund til at foreslå at begrænse fire sundhedsskadelige ftalater. Dermed er det forbud, Danmark har presset på for, rykket et afgørende skridt nærmere.

Danmark har længe presset hårdt på for at få fire ftalater forbudt, fordi de er mistænkt for at være hormon­forstyrrende. EU-Kommissionen har tidligere afvist dansk forslag om både EU- og nationale regler for de fire ftalater, og det har fået miljøminister Kirsten Brosbøl til at lægge ekstra pres på for et forbud i hele EU. Det ser nu ud til at bære frugt. EU’s kemikalieagentur har netop på baggrund af nye data erklæret sig enig i, at der er grund til at foreslå at begrænse de fire ftalater.

– Ftalaterne kan påvirke evnen til at få sunde børn. Der kan ikke være tvivl om, at vi skal have de skadelige stoffer forbudt, og det er et kæmpe fremskridt, at EU’s Kemikalieagentur nu også kan se fornuften i det. Det er resultatet af, at vi fra dansk side har presset hårdt på, og det er et første, afgørende skridt på vejen mod et fælles forbud, siger miljøminister Kirsten Brosbøl.

Kemikalieagenturet har nu bedt Danmark om at hjælpe med at udarbejde et forslag, som efter behandling i agenturets videnskabelige komitéer kan føre til, at EU-Kommis­sionen forbyder stofferne.

De fire ftalater bliver primært brugt til at blødgøre plastprodukter, og de er allerede forbudt at bruge til fremstilling af produkter i EU, med mindre EU-Kommissionen har godkendt det. Det kræver til gengæld ikke godkendelse at importere varer, som indeholder de fire ftalater, og derfor ønsker Danmark et forbud.

– Vi har brug for fælles regler i EU, for det er dét, der beskytter forbrugerne bedst. Når danske forbrugere skal ud og købe nye sandaler, vinylgulve eller badeforhæng kan de være produceret i hele verden. Derfor har jeg kastet alle kræfter i at få tempoet op for bedre regler i EU. Nu gælder det om at følge forslaget til dørs, siger Kirsten Brosbøl.

Kemikalieagenturet vil med Danmarks hjælp nu færdiggøre den endelige vurdering af, hvor vidtgående begrænsninger, der er brug for. Den vurdering skal ligge klar senest i begyndelsen af 2016. Vil man være sikker på at undgå de skadelige ftalater, anbefaler Miljøstyrelsen, at man vælger Svanemærkede produkter eller produkter med EU’s miljømærke Blomsten.