Unge springer tandbørsten over

,

af

Knap hver fjerde af de 18-25-årige børster kun tænder én gang om dagen eller endnu sjældnere. Det viser en ny undersøgelse, som Voxmeter har gennemført for Tandlægeforeningen. At skippe tandbørsten kan få store konsekvenser for de unges tandsundhed, advarer formanden for Tandlægeforeningen.

Vi ved godt, at vi bør børste tænder to gange om dagen. Men mange 18-25-årige børster kun tænder én gang om dagen eller sjældnere. Og endnu flere – over halvdelen af de adspurgte – springer tandbørsten over ofte eller engang imellem, når de er kommet hjem fra en fest eller bytur.

Arkivfoto: stevepb / Pixabay
Arkivfoto: stevepb / Pixabay

– Det ærgrer mig, at så mange unge ikke følger de råd, som de i årevis er blevet eksponeret for – ikke mindst når jeg tænker på den fokuserede indsats, der bliver gjort inden for børne- og ungdomstandplejen for at forebygge tandsygdomme som caries og syreskader. Hvis man kun børster tænder en gang om dagen, løber man en høj risiko for at udvikle tandsygdomme, siger formanden for Tandlægeforeningen, Freddie Sloth-Lisbjerg.

En dårlig vane
22-årige Anna Broholm Funch har indtil for nylig ofte sprunget tandbørstningen over. Hun børstede kun tænder om morgenen.

– Det var en dårlig vane. Jeg falder tit i søvn på sofaen om aftenen, og så fik jeg ikke lige gjort det, eller også glemte jeg det bare, siger hun.

For kort tid siden måtte hun akut til tandlægen på grund af en visdomstand, der var fyldt med betændelse, og det fik hende til at ændre mening.

– Nu har jeg børstet tænder morgen og aften i et par uger, og det føles rigtig godt. Jeg vil gerne blive bedre til at huske det. Men min kæreste sagde forleden, at jeg ikke børster i lang nok tid, så det skal jeg også lige lære, fortæller hun.

Unge skipper tandlægen
Det er ikke kun tandbørsten, de unge dropper. Ligesom tidligere undersøgelser viser denne undersøgelse, at mange unge ikke går regelmæssigt til tandlæge. Hver femte ung går således kun til tandlæge hvert andet år eller sjældnere. Det kan Anna Broholm Funch nikke genkendende til. Indtil hun for nylig havde hun ikke været til tandlæge, siden hun var 17 år. Hun fik aldrig valgt en tandlæge, da hun havde forladt børne- og ungdomstandplejen og blev derfor ikke indkaldt, når det var tid til det regelmæssige eftersyn. Hun har heller aldrig brudt sig om lydene på en tandklinik.

Det betaler sig i længden
Ifølge Tandlægeforeningens undersøgelse er prisen på tandlægeydelser den primære grund til, at de unge sjældent går til tandlæge.

– Mange unge frygter tandlægeregningen, men den bedste forsikring mod tandsygdomme og store tandlægeregninger er at børste tænder to gange om dagen i to minutter ad gangen og gå regelmæssigt til tandlæge, siger Freddie Sloth-Lisbjerg og tilføjer, at mange unge, der har en god mundhygiejne, kun har behov for at gå til tandlæge hver 12-24. måned.

For Anna Broholm Funch var det seneste tandlægebesøg en slags wake up call. ”Jeg har ændret mening og har tænkt mig at gå mere regelmæssigt til tandlæge fra nu af. Det bliver dyrere i længden, hvis ikke jeg gør det”, siger hun.

Gode råd:
Tid: Børst tænder i to minutter to gange om dagen
Tandbørste: Brug en tandbørste med bløde børster
Tandpasta: Brug en tandpasta med fluor
Teknik: Vær grundig. Børst i små cirkelbevægelser på alle flader af alle tænder
Tandlæge: Gå regelmæssigt til tandlæge. Spørg din tandlæge, hvor ofte du bør gå til tandlæge, da det afhænger af din tandstatus.