Snowden: Efterretningstjeneste kan hacke din smartphone – uden du ved det

,

af

Edward Snowden. Foto: Laura Poitras / Praxis Films (CC BY 3.0)
Edward Snowden. Foto: Laura Poitras / Praxis Films (CC BY 3.0)
Den amerikanske whistle blower Edward Snowden, fortæller, at efterretningstjeneste bruger hackerværtktøjer opkaldt efter populære tegnede figurer.

Det sker i et interview i programmet “Panorama” på den britiske tv-station BBC.

I interviewet fortæller Edward Snowden hvordan den britiske efterretningstjeneste GCHQ kan hacke sig ind i smartphones uden telefonens ejer er klar over det.

Det sker med værktøjer, som er blevet opkaldt efter de populære tegnede figurer “Smølferne”. Efterretningstjeneste kan bl.a. tænde og slukke smartphonen, lytte med på samtaler i rummet ved at tænde for mikrofonen og følge smartphonens – og dermed ejerens position.

Når først efterretnigstjenesten har hacket sig ind i smartphonen kan den bl.a. se hvem ejeren snakker med, hvad ejeren har sendt af sms’er, hvilke sider ejeren har besøgt, kontakterne, hvor ejeren har været, hvilke trådløse netværk, som telefonen kender og bruge kameraet til at tage billeder.

Krypteret SMS
Ifølge Snowden får efterretningstjenesten adgang til telefonen gennem en speciel krypteret SMS, som sendes til smartphonens telefonnummer, men når den bliver modtaget sker det skjult. og ejeren opdager det aldrig.

Den amerikanske efterretningstjeneste NSA skal angiveligt have et program, som liger GCHQ’s “smølfeprogram”.

Ifølge BBC News, har den britiske regering ikke ville kommentere på Edward Snowdens oplysninger.