Risiko for svensk regeringskrise

af

(News Øresund) Det største oppositionsparti I Sverige, Moderaterna, holder landsmøde fra torsdag til søndag. Flere store spørgsmål er på dagsordenen og udfaldet påvirker den politiske situation. Efter Kristdemokraterna på sit landsmøde i sidste weekend, stemte for at ophæve den såkaldte decemberöverenskommelse, er der risiko for regeringskrise.

Moderaternas landsmøde afholdes midt i en politisk krise. Decemberöverenskommelsen, der blev indgået imellem den borgerlige alliance, Moderaterna, Kristdemokraterna, Folkpartiet, Centerpartiet og den rødgrønne regering med Socialdemokraterna og Miljöpartiet i december 2014, er blevet skrottet. Aftalen skulle forhindre nyvalg og sikre at den siddende regering kunne få sin finanslov igennem. I sidste weekend stemte Kristdemokraterna, imod sin partiledelse, for at dumpe aftalen og kort tid derefter erklærede Moderaternas partileder Anna Kinberg Batra aftalen for ophævet. Spørgsmålet er nu om Moderaterna vil samarbejde over midten eller om der risiko for et mistillidsvotum og nyvalg.

”En overhængende regeringskrise er dramatisk, men skulle det ske nu, er det samtidig med en anden krise, som er endnu større. FN-organet UNHCR har sagt, at vi kun har set starten af flygtningestrømmen. I det tilfælde kan Sverige vente flere hundredetusinde asylansøgere næste år. Det stiller den politiske diskussion i et nyt lys” skriver Ewa Stenberg, politisk kommentator på avisen Dagens Nyheter.

Regeringen præsenterede sit finanslovsforslag i september og i november skal Riksdagen stemme om de overordnede rammer. Alliancepartierne har ikke fremlagt et fælles finanslovsforslag i år, hvilket betyder at regeringen vil kunne få sin finanslov igennem, men når den skal behandles på et mere detaljeret niveau i udvalgene, kan der blive fremsat væsentlige ændringsforslag.

– Vi har ikke planer om at fælde regeringen og kaste Sverige ind i et politisk kaos på den måde som Sverigedemokraterna vil. Men I vil se, at vi er en aktiv opposition og agerer ansvarsfuldt. Hvad der skal ske, må tiden vise, sagde moderatlederen Anna Kinberg Batra på landsmødet ifølge Dagens Nyheter.

Moderaterna går tilbage i meningsmålingerne, men ligger stabilt i forhold til valgresultatet fra 2014. Cirka 23 procent af vælgerne vil stemme på Moderaterna, hvis der var valg i dag ifølge en meningsmåling fra DN/Ipsos, men samtidig er cirka 8 procent af deres vælgere er gået til Sverigedemokraterna.

– Der er en ret stor opinion som vil se en mere restriktiv flygtningepolitik og den opinion er blevet samlet op at Sverigedemokraterna. Samtidig er Moderaterna splittet i det spørgsmål. Det er en del af partiet, som vil se en strammere politik og en anden del, som vil se en åben og generøs flygtningepolitik, siger David Ahlin, opinionschef på Ipsos til Dagens Nyheter.