Nazijæger går efter flere Frikorps Danmark-folk

,

af

Medlemmer af Frikorps Danmark. Foto: Nationalmuseet.
Medlemmer af Frikorps Danmark. Foto: Nationalmuseet.
I juli måned politianmeldte Simon Wiesenthal Center en 90-årig dansker for krigsforbrydelser, som angiveligt blev begået under 2. Verdenskrig i den hviderussiske Bobruisk-lejr. Nu gør centret klar til at anmelde flere andre danske frikorps-folk for krigsforbrydelser. Det skriver Berlingske.

– Vi har fundet frem til flere personer, som var udstationeret i Bobruisk, og de pågældendes fødselsår taget i betragtning har vi grund til at tro, at flere af dem stadig er i live. Det arbejder vi i øjeblikket på at få bekræftet,« siger Efraim Zuroff til Berlingske og understreger, at det kun er begyndelsen:

– Vi har pengene, vi har det rigtige hold, og vi arbejder på højtryk for at komme til bunds i det her hurtigst muligt, siger Efraim Zuroff.

Nazijægerne har, skriver Berlingske, indgået en aftale med Statens Arkiver om eksklusiv adgang til ellers ikke offentligt tilgængelige arkivalier fra tiden under Anden Verdenskrig.

Ifølge hjemmesiden danmarkshistorien.dk, fra Aarhus Universitet, blev over 3.000 danske østfront frivillige idømt mellem et par måneders og fem-seks års fængsel, da regeringen efter krigen vedtog en lov med tilbagevirkende kraft, som ulovliggjorde tysk krigstjeneste. Dommene blev dog kun udmålt på baggrund af selve krigsdeltagelsen, ikke hvad soldaterne havde foretaget sig ved fronten.