Flere hjemløse i Malmø

(News Øresund) 1.333 personer i Malmø har ikke en fast bopæl. Det er 17 procent flere end oktober sidste år. Frem for alt stiger antallet af hjemløse børnefamilier. 675 børn har ikke et fast sted at bo, hvilket er 208 flere end sidste år. Det viser Malmø Kommunes årlige kortlægning af hjemløshed der blev præsenteret mandag.

For langt de fleste af de 1.333 personer uden bolig er deres økonomiske forudsætninger den eneste grund til hjemløsheden, det vil sige, at de ikke har andre problemer så som misbrug eller psykiske sygdomme. Den såkaldte strukturelle hjemløshed stiger. For fire år siden stod 51 procent af de hjemløse uden bolig på grund af den strukturelle boligmangel i kommunen. I oktober var det 65 procent af de hjemløse. De fleste børnefamilier uden bolig hører til denne gruppe og de er blevet flere i løbet af det sidste år. 675 børn har ikke et fast sted at bo med deres familie, men alle hjemløse børn har et midlertidigt sted at bo, opgiver kommunen.

– Vores hårde arbejde med dette spørgsmål fortsætter. Det handler frem for alt om at der skal sættes skub i boligbyggeriet. Sverige står med en stor udfordring. Samtidig er der nyt håb om at regeringens støtte til nybyggeri vil hjælpe. En del af løsningen handler også om at ændre opfattelsen af, hvad der er en accepteret indkomst hos udlejerne, siger Carina Nilsson (S) kommunalråd med ansvar for sociale spørgsmål i en kommentar.

Kommunen arbejder efter en amerikanskinspirerede model ”Bolig først” som tager udgangspunkt i at en bolig er det vigtigste grundlæggende behov, der skal opfyldes først for at kunne løse andre problemer. Kommunen har forskellige akutboliger frem for alt til børnefamilier. Derudover har det kommunale boligselskab MKB afsat 100 ekstra lejelejligheder til hjemløse børnefamilier.

26 af de 1.333 voksne hjemløse personer bor på gaden. Malmø Kommunes definition af en hjemløs er en person, der mangler en egen eller en lejet bolig og som ikke har en løbende kontrakt på en fremleje og derfor er henvist til midlertidige boligalternativer på kort sigt eller som bor på gaden.

About the Author

News Øresund
Et uafhængigt dansk-svensk nyhedsbureau