Dobbelt så mange skuddrab i Stockholm som i København, Helsinki og Oslo tilsammen

af

(News Øresund) 21 personer er blevet skudt ihjel i Stockholm siden 2013. Det er dobbelt så mange som i de tre nabolandes hovedstæder, København, Oslo og Helsinki, tilsammen. I Malmø blev 7 personer dræbt af skud i perioden, hvilket kan sammenlignes med 6 personer i København. Det viser en granskning som SVT Nyheter har lavet.

I løbet af de seneste år bliver færre skudt ihjel i Sverige, men samtidig er antallet af personer som er blevet skadet ved skyderier steget. Og antallet af både døde og skadede ved skudepisoder er markant højere i de svenske storbyer end i de øvrige nordiske hovedstæder.

– ”Præcis hvorfor der er flere skyderier i Sverige kan ingen svare på. Vi mangler viden om det. Der er ikke nogen der har lavet en ordentlig analyse af den her situation, siger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi til SVT Nyheter.

Samtidig peger han på en sammenhæng mellem skyderierne og en svær social situation med subkulturer, unge som er opvokset udenfor samfundet og en mislykket integrationspolitik.

– ”Vi har områder hvor uddannelsesniveauet er lavt, arbejdsløsheden høj og skoleresultaterne lave. Vores forskning viser, at de her problemer ikke er importerede, men at de opstår her på grund af mennesker havner udenfor samfundet og det ikke lykkes os at bryde med det, siger Jerzy Sarnecki til SVT Nyheter.

De politifolk fra København og Oslo, som udtaler sig til SVT Nyheter, mener at de relativt få mord i de to storbyer hænger sammen med politiets forskellige metoder for eksempelvis forebyggende indsatser, hårdere straf for besiddelse af våben og konflikthåndtering i forhold til bandekriminalitet.

189 personer blev skadet ved skyderi i Stockholm i perioden 2010 til juni 2015 ifølge SVT Nyheters granskning. I samme periode blev 10 personer i Helsinki , 30 personer i København og lige så mange i Oslo skadet ved en skudepisode. Ligeledes overstiger antallet af dræbte ved skyderi i de svenske storbyer også de nordiske hovedstæder. Der blev sammenlagt dræbt 45 personer af skud i de svenske storbyer Stockholm, Gøteborg og Malmø fra 2013 til september 2015 mens antallet i København, Oslo og Helsinki sammenlagt var 11 personer.

Antal skadede personer ved skyderi 2010- halvår 2015
Stockholm 189
Gøteborg 109
Malmø 63
København 30
Oslo 30
Helsinki 10

Antal dræbte ved skyderi
Stockholm 21
Gøteborg 17
Malmø 7
København 6
Oslo 3
Helsinki 2
Kilde: SVT Nyheter