FOA kalder kontanthjælps-aftale ‘ussel’

af

De fattige bliver nu fattigere. De rige kan se frem til nye skattelettelser. Sådan ser den nøgterne udgave af det nye forlig om kontanthjælpen ud, mener FOA.

– Det er en tragisk dag for nogle af de mennesker, der har det allersværest i vores samfund. Regeringens nye opreklamerede moderne kontanthjælpsloft har vist sig at være simple og usle besparelser. Reglen om 225 timers arbejde for at få kontanthjælp både genindføres og udvides. Havde man så blot sagt, at det var både en ret og en pligt med de 225 timers arbejde. Men kontanthjælpsmodtagere har åbenbart ingen rettigheder, kun pligter, siger FOAs næstformand Mona Striib, og spørger politikerne, hvor de vil skaffe jobbene til ofte meget sårbare mennesker på kontanthjælp.

– Selvfølgelig skal det kunne betale sig at arbejde, og det kan det stadig. Men alle uden arbejde har altså også regninger, der skal betales. Det er direkte usselt, som man karakteriserer stort set alle kontanthjælpsmodtagere, der værsgod har at stå til rådighed, selv om der ikke er nogen, der vil ansætte en. Det er et trist menneskesyn, der ligger bag aftalen, mener Mona Striib.

– Uligheden i Danmark vil stige stærkt som følge af dette her. Mange kontanthjælpsmodtagere er mennesker, der er smidt ud af dagpengesystemet. Først har man skåret kraftigt i muligheden for efterløn, så skar man dramatisk i dagpengene, og nu skæres over en halv milliard kroner i kontanthjælpen. Hver gang er det de mennesker, der har det sværest, der straffes hårdest, påpeger Mona Striib.

Et ægtepar, der begge er på kontanthjælp, men som ingen vil ansætte i de 225 timer, vil fremover få skåret 14.416 kr. om måneden.