Flere usikre vælgere i Sverige

af

En ny meningsmåling som DN/Ipsos har foretaget i november, viser kun små vælgervandringer sammenlignet med efterårets målinger. Derimod er flere af de svenske vælgere usikre på, hvilket parti de ville stemme på, hvis der var valg i dag.

Sverigedemokraterna er det parti, som er gået mest frem siden valget i 2014, men novembermålingen viser en lille mindskning på -0,4 procentenheder i forhold til oktober. Partiet fik 17,2 procent af respondenternes støtte. Partiet holder landsmøde i Lund i weekenden. Partisekretæren Richard Jomshof siger til avisen Dagens Nyheter, at han tror partiet kan tabe vælgere i den kommende tid, eftersom alle andre partier ændrer deres asyl- og indvandringspolitik i retning mod Sverigedemokraterna. Men selv vil de ikke ændre deres politik, som har som overordnet mål at mindske flygtningemodtagelse og indvandring med 90 procent.

– Vi skal føre den politik vi altid har gjort. Der er ikke nogen grund til at radikalisere noget,siger Richard Jomshof til DN.

Rød blok er stadig større end blå blok, men her taber Socialdemokraterna støtte, mens Vänsterpartiet vinder flere vælgere. Miljöpartiet ligger på samme niveau. Meningsmålingen blev afsluttet dagen inden regeringen præsenterede sin nye asylpolitik og effekten af den kan altså ikke ses i målingen.

– Spørgsmålet er vigtigt for Miljöpartiets vælgere. Det er en del af Miljöpartiets identitet. Med tanke på det bliver det interessant at se om omlægningen af politikken får effekt for opbakningen til partiet, siger David Ahlin, Opinionschef på Ipsos.

Samtidig fremholder han, at blokopdelingen er ved at smuldre.

– Det er en fundamental forandring af svensk politik. Det er en meget spændende tid. Flygtningespørgsmålet har skabt et helt andet tryk på politikken om at levere nye lysninger, muligvis i nye konstellationer. Vi har tidligere i historien, eksempelvis i 1992, set at kriser skaber nye muligheder for at tage fat i spørgsmål, som ingen tidligere har villet røre, siger David Ahlin.
(News Øresund)

Meningsmåling: 
Vælgerstøtte november (valresultat 2014)

Moderaterna: 23,2 (23,3 %)
Centerpartiet: 6,3 (6,1%)
Liberalerna: 6,6 (5,4%)
Kristdemokraterna: 3,3 (4,6%)
Socialdemokraterna: 27,5 (31%)
Vänsterpartiet: 7,2 (5,7%)
Miljöpartiet: 6,8 (6,9%)
Sverigedemokraterna: 17,2 (12,9%)
Feministisk initiativ: 1,6 (3,1%)
Kilde: Valmyndigheten, Ipsos/Dagens Nyheter