Togkaos venter over Øresund når ID-krav indføres den 21-22 december

af

Overfulde tog og mange forsinkede Øresundstog, færre afgange i myldretiden og togskift ved Københavns lufthavns station. Det advarer Skånetrafiken om i forbindelse med en ny svensk lov forventes at træde i kraft. Lovforslaget kræver, at transportørerne foretager ID-kontroller af alle passagerer, som rejser fra Danmark til Sverige for at stoppe pasløse flygtninge til Sverige. Det opgiver Sydsvenskan.

– Det bliver svært at indsætte lange tog. Derfor får vi fulde tog. Kapaciteten bliver halveret. Derfor kan vi kun køre hver tyvende minut. Der vil blive togskift for alle passagerer ved Kastrup station og derfor vil der blive lange køer, siger Linus Eriksson, trafikdirektør på Skånetrafiken, til Sydsvenskan.

Han advarer om, at en rejse fra København til Malmø, som i dag tager 35 minutter, vil tage op til halvanden time, når ID-kontrollerne indføres. For Øresundstog fra Malmø mod København forventes der ikke de samme problemer, efter der ikke skal være ID-kontrol i den retning.

Skånetrafiken har forgæves bedt regeringen om at samordne ID-kontrollen med den grænsekontrol, som allerede er indført og som udføres af politi ved stationen i Hyllie. Men de har i stedet for været tvunget til at udarbejde en nødplan sammen med DSB.

I dag fredag skal regeringen vedtage lovforslaget, som blandt andet omfatter et krav om at transportørerne skal foretage en ID-kontrol af samtlige passagerer inden afgang fra Danmark mod Sverige. I næste uge skal forslaget til afstemning i Riksdagen og hvis det går som planlagt, så skal ID-kontrollerne indføres den 21-22 december.

Eftersom DSB anser, at det ikke er muligt at foretage ID-kontrollen om bord på Øresundstogene, så tvinges alle passagerer på vej fra Danmark til Sverige at skifte tog ved Københavns lufthavns station. Den sydlige perron skal deles i to, en for dem, der stiger af toget og en for dem, der stiger på og skal videre mod Sverige. Ifølge Skånetrafiken forventes ID-kontrollerne at tage mindst 20 minutter, hvilket indebærer, at passagererne er nødt til at tage en senere afgang mod Sverige. Hvis togene er forsinkede, risikerer passagerer, der skal videre mod Lund yderligere forsinkelser, eftersom togene ved Malmø Centralstation skal afvente næste afgang i køreplanen der. (News Øresund)