Medicin virker ofte slet ikke

af

Et stort antal danske patienter modtager medicin, som ingen virkning har. Det skriver Søndagsavisen.

Mange typer medicin, som anvendes på meget store folkesygdomme, virker nemlig vidt forskelligt fra person til person. Nogle oplever stor positiv effekt. Andre oplever slet ingen eller måske en direkte skadelig virkning.

For patienter med ledde­gigt er det eksempelvis kun halvdelen af patienterne, som oplever en positiv effekt af en given medicin.

– Mange patienter oplever, at den medicin, som de får, ikke har nogen virkning på dem. De oplever alene bivirkningerne. Det har naturligvis personlige omkostninger, siger overlæge i Lægemiddelstyrelsen Jens Ersbøll.

Hvorfor det forholder sig sådan, at to personer med tilsyneladende samme sygdom ikke får samme gavn af samme type medicin, er der ikke bred viden om i lægeverdenen.

– Vi ved for lidt om det. Meget af det kan muligvis skyldes genetiske forskelle fra patient til patient. Men ofte kan der også være tale om komplicerede sygdomme, som kan være lidt forskellig fra patient til patient, siger Jens Ersbøll og fortsætter:

– For eksempel tænkte man i gamle dage, at brystkræft var brystkræft. I dag ved man, at der findes mange forskellige slags tumorer, og at de reagerer forskelligt på forskellige præparater.

Den ofte manglende effekt af medicin er også årsag til, at forskere i Danmark og i andre lande er begyndt at udvikle såkaldt personlig medicin, hvor man ved hjælp af patientens dna-profil kan målrette medicin meget præcist til den enkelte patient.