National udredning i Sverige fraråder at give penge til tiggere

af

På længere sigt er det mere bæredygtigt at donere penge til velgørende organisationer end direkte til dem, der tigger, mener Martin Valfridsson, som undersøgte sagen for den svenske regering. Han rådgiver også imod at lade børn til udsatte EU-migranter gå til en svensk skole.

– Jeg synes ikke, vi generelt skal tilbyde skolegang til disse børn, sagde Martin Valfridsson ifølge Sydsvenskan, da han i mandags præsenterede sin statslige rapport om udsatte EU-migranter.

Årsagen er, at han mener, at det er bedre, at børn færdiggøre deres skolegang i hjemlandet, og at man kan se, at der kommer flere børn til de kommuner, der tilbyder dem skolegang.

Martin Valfridsson mener ikke, at det er godt, at kommunerne tildeler grunde, hvor EU-migranterne kan bo.

– Det skaber nye problemer. Samfundet bidrager til at genetablere de slumsamfund, som vi så febrilsk har arbejdet på at fjerne. Budskabet er, at du får til at komme hertil, men gør du dét, så skal du bo legalt, sagde han ifølge Sydsvenskan.

Men Martin Valfridsson ønsker ikke et forbud mod tiggeri.

– Det er af principielle grunde. Det betyder, at vi kriminaliserer at bede om hjælp eller give hjælp, og at vi lægge straf på en handling, som samfundet som helhed nyder godt af, siger han til det svenske Altinget.

Undersøgelsen er blevet godt modtaget af kommunerne i Skåne, men får skarp kritik fra menneskerettighedsorganisationen Civil Rights Defenders.

– Børnekonventionen er meget klar. Alle børn skal sikres ret til skolegang. Det lyder meget hult, når man samtidig taler om lighed for loven. Man har regler, der giver næsten alle andre børn mulighed for at gå i skole, undtagen børn af de mest sårbare i samfundet. Ikke sjældent romaer, siger organisationens direktør Robert Hårdh til TT. (News Øresund)