Sverige og Danmark forventes at tjene 20,5 milliarder på Øresundsbroen

af

Arkivfoto: Hajotthu (CC BY-SA 4.0)
Arkivfoto: Hajotthu (CC BY-SA 4.0)

13,5 milliarder kroner i alt i moms til både den danske og den svenske stat og desuden yderligere syv milliarder til Sverige, eftersom de svenske landanlæg bliver afbetalt inden de danske. Så meget forventes de to stater at få af afgifterne på Øresundsbroen frem til år 2050.

Tidligere i denne uge rapporterede Sydnytt, at Øresundsbroens brugere kommer til at betale forbindelsens byggeomkostninger dobbelt op frem til 2050, når alle lån for forbindelsen og landanlæggene er afbetalt. Det hænger sammen med to faktorer:

– Dels har den danske og den svenske stat ind til videre fået 3,475 milliarder kroner i moms på broafgiften og Øresundsbro Konsortiet regner med at begge lande samlet set vil få yderligere 10 milliarder kroner i moms frem til år 2050.

– Dels forventes det at de svenske landanlæg bliver tilbagebetalt 16 år før de danske, ifølge den seneste prognose fra Øresundsbro Konsortiet. I perioden 2034 til 2050, når de sidste syv milliarder skal afbetales for de danske landanlæg, går Sveriges andel af broafgifterne direkte til det svenske moderselskab Svedab. Det bliver altså et tilsvarende tilskud på syv milliarder kroner til den svenske statskasse.

Hvad der skal ske med broafgifterne, når såvel forbindelsen som landanlæggene er helt tilbagebetalt, har politikerne endnu ikke bestemt. (News Øresund)

 

[otw_shortcode_info_box border_type=”bordered” border_color_class=”otw-black-border” border_style=”bordered” shadow=”shadow-down-right”]Fakta
Selve Øresundsforbindelsen kostede 19,6 milliarder danske kroner (2000-priser) at bygge og landanlæggene yderligere 10,5 milliarder. De danske landanlæg var dyrere at bygge end de svenske. Ifølge beregninger lavet af News Øresund baseret på oplysninger fra Øresundsbro Konsortiet får den danske og svenske stat indtægter på i alt 20,5 milliarder danske kroner fra broafgifterne frem til at alle lån er afbetalte.
Øresundsbro Konsortiets momsberegninger er prognoser som er lavet i dagens priser og i danske kroner.[/otw_shortcode_info_box]