SKAT undersøger 65 emner fra PanamaPapers

af

skat-logoSKAT er nu i fuld gang med at undersøge alle tilgængelige oplysninger i de udvalgte data – herunder navne på privatpersoner og selskaber, som mandag blev offentliggjort.

Mandag aften fik hele verden – og dermed også SKAT – for første gang adgang til en del af de oplysninger, som står at finde i de lækkede dokumenter fra advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama. SKATs medarbejdere har siden været i gang med at undersøge de tilgængelige data for at finde informationer og oplysninger, som er relevante for dansk beskatning.

– Det er meget interessante data, vi nu har fået adgang til. Og vi har allerede identificeret 65 emner i databasen, som vi nu skal analysere og samkøre med de oplysninger, vi allerede har. Jeg vil dog godt understrege, at man jo ikke nødvendigvis er skatteunddrager, blot fordi man optræder i de lækkede dokumenter. Det er nu vores opgave at finde ud af, om den danske statskasse er blevet snydt for skattekroner, siger indsatsdirektør i SKAT, Jim Sørensen.

Internationalt samarbejde
Siden 109 medier fra hele verden gjorde omverdenen bekendt med Panama-lækket i starten af april, har SKAT samarbejdet med OECD og andre myndigheder om, hvordan dataudveksling og vidensdeling kan foregå mest hensigtsmæssigt og effektivt.

Det samarbejde vil fortsætte nu, hvor dele af lækket er blevet offentliggjort for alle.

– Vi har jo hele tiden forberedt os på, at de lækkede oplysninger i et eller andet omfang ville blive offentliggjort, og derfor har vi allerede været i dialog med andre lande og andre myndigheder om, hvordan vi håndterer og udveksler disse data. De offentliggjorte oplysninger vil sammen med vores egne analyser og den data, vi allerede har, danne grundlag for, om vi eventuelt kan rejse kontrolsager, siger Jim Sørensen.

En brik i puslespillet
Offentliggørelsen af oplysninger fra de lækkede Panama-papirer indgår nu i SKATs samlede indsats mod skattely. Det kan dog tage tid at tilvejebringe den nødvendige dokumentation i kontrolsager af denne type.

De data, der blev offentliggjort mandag kl. 20.00, indeholder navne og adresser på selskaber og privatpersoner. Der er et stykke vej fra at have oplysninger som navne og adresser til at have det rette grundlag for at rejse en skattesag, understreger Jim Sørensen.

– Det ville klart have hjulpet os, hvis de tilgængelige data indeholdte dokumentation om for eksempel konkrete pengestrømme eller lignende. Det betyder ikke, at vi ikke har noget at gå efter. Blot at vejen til en eventuel kontrolsag er længere. Men vi er ansat til at sørge for, at folk betaler den rette skat, og i denne sag bruger vi alle de data, hjemler og værktøjer, som vi har adgang til, siger Jim Sørensen.

Læs også: Panama papers: Nu kan du søge i database med 360.000 navne