Udlånere af kviklån vejleder ikke godt nok

af

En række af de regler, som skal beskytte forbrugerne, når de søger om at få et kviklån, bliver ikke efterlevet. Derfor inviterer Forbrugerombudsmanden en række interessenter til møde om en eventuel justering af retningslinjerne på området.

Når en forbruger ønsker at tage et kviklån, er der en række regler, som långiveren skal overholde. Blandt andet skal långiveren ifølge kreditaftaleloven undersøge den enkelte kundes muligheder for at betale lånet tilbage. Men det gør de fleste ikke. De baserer i stedet vurderingen på den statistiske sandsynlighed, og det er ikke godt nok.

Reglerne siger, at långiveren skal indhente konkrete oplysninger om forbrugerens indtægter og udgifter, hver gang en ny aftale med forbrugeren bliver indgået.

Desuden får forbrugerne ikke altid de oplysninger, de har krav på, før de indgår eller forlænger en aftale om at låne penge. Forbrugerne bliver navnlig ikke oplyst om, at de har ret til at fortryde en aftale om et lån i op til 14 dage efter, at aftalen er blevet indgået.

Hvis forbrugerne ikke får alle de oplysninger, som de skal have i følge kreditaftaleloven, så begynder løbetiden for deres fortrydelsesret ikke.

– Når en forbruger ønsker at optage et lån, er der en række forbrugerbeskyttende regler, som långiveren skal overholde. Långiveren skal blandt andet vurdere, om forbrugeren har en reel mulighed for at betale lånet tilbage, siger forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen og hun fortsætter:

– Da jeg kan konstatere, at en række regler i kreditaftaleloven ikke bliver overholdt, vil jeg gerne i dialog med långiverne, så vi kan få undersøgt, om retningslinjerne på området bør justeres.